Uitspraak Hof positief voor naaktrecreatie op stranden

2.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Naaktstrand
Naaktstrand
Goed nieuws voor de bijna twee miljoen naaktrecreanten in Nederland: een uitspraak van het Hof in Den Haag van 11 juli jl. betekent dat stranden en strandjes in ons land van nature niet ongeschikt zijn voor ongeklede recreatie. Daardoor mag op al die plekken in principe naakt worden gerecreëerd.

Volgens de recente uitspraak van het Hof is naaktrecreatie alleen verboden wanneer de locatie overduidelijk (‘evident') niet geschikt is. Het Hof stelt in haar vonnis dat de plek geschikt moet zijn voor strandrecreatie. Dus geen drukke winkelstraat, maar een strand of (zoals uit andere jurisprudentie blijkt) een beschutte stek aan een meer of in het bos. Daarnaast stelt de rechter dat objectieve en redelijk denkende mensen het over eventuele ongeschiktheid eens moeten zijn. Is ongeschiktheid niet overduidelijk, dan is de plek waarschijnlijk geschikt voor naaktrecreatie. Daarbij moet rekening worden gehouden met de omgeving (geen plek waar velen zich aan naaktheid kunnen storen). En als de situatie in de loop van de dag verandert, is het verstandig om wat verderop te gaan liggen.

Naaktrecreatie wettelijk toegestaan

Nederland is al decennialang één van de landen waar naaktrecreatie in het openbaar wettelijk is toegestaan. Dit is vastgelegd in artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht, dat in 1986 mede op initiatief van NFN tot stand is gekomen. Om de duidelijkheid te bevorderen, pleit NFN er bij gemeentes voor om naaktstranden een officiële status te geven.

Kort samengevat: sinds 1986 mag je bloot zonnen op:

  1. plaatsen die hiervoor door gemeenten zijn aangewezen. Dit zijn de officiële naaktstranden. Je vindt ze in het hele land;
  2. plaatsen die hiervoor geschikt zijn. Ook deze niet officieel aangewezen stranden zijn in het hele land te vinden.

 

Reacties  
#1 Ingrid 21-07-2014 20:57
Geweldig!
Eindelijk een hogere rechtbank die zich hierover uitspreekt en aangeeft dat mensen prima in staat zijn om zelf hun grenzen te bepalen. Kortom, zolang je jezelf redelijk gedraagt, mag er veel. Mensen die er niet mee 'geconfronteerd ' willen worden, kunnen altijd op zoek naar een plaatsje waar kleding de 'norm' is.
Citeer
Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde