De naakte waarheid: bloot maakt inderdaad blij

1.075 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Blote vrouw @deniz travel
Blote vrouw @deniz travel
Te dik, te dun, trillende billen, hangende borsten? Redenen voor nogal wat mensen om het naaktstrand of een andere plek voor naaktrecreatie te mijden of af te zien van een blote cruise. Niet doen! Recent onderzoek van het Goldsmiths College in Londen wijst uit dat je van naaktlopen en naakt zijn juist blijer en zelfverzekerder wordt, zowel met je lichaam als met je leven.

De onderzoekers van Goldsmiths, een tot de University of London behorende school voor beeldende kunst en sociale wetenschappen, deden drie studies naar naturisme om tot hun jongste bevindingen te komen. Voor de eerste werden online 850 Britten benaderd, van uiteenlopende leeftijd, religie en afkomst. Deelnemers die tussen anderen geheel of gedeeltelijk bloot gingen (zoals topless op het strand of als deelnemer aan een Naked Bike Ride), bleken hun eigen lichaam hoger te waarderen, dachten positiever over zichzelf en waren ook meer tevreden met hun leven in het algemeen, dan de ondervraagden die niet uit de kleren gingen/durfden. En, zo haalden de onderzoekers ook naar boven: hoe langer en hoe vaker iemand zich aan naturisme overgeeft, hoe gelukkiger.

Twee blote evenementen

Het verband tussen {weblink Naturisme, ik wil het nu} naturistische activiteiten {/weblink} en psychisch welbevinden werd ook tijdens twee studies in de praktijk onderzocht. Onder leiding van dr. Keon West (Department of Psychology) werden 24 deelnemers van het evenement Bare all for Polar Bears in het Yorkshire Wildlife Park en 100 deelnemers van British Naturism’s Waterworld in Stoke on Trent bevraagd. Bij beide gelegenheden werden de mensen ondervraagd op twee momenten: kort voor het uittrekken van hun kleding en kort voor het weer aankleden. De meeste deelnemers stelden tussen beide momenten significante verbeteringen te ervaren, in lichaamsbeeld, eigenwaarde en tevredenheid met het leven.

Ontevredenheid is een probleem

Ontevredenheid met het eigen lichaam is volgens de Londense onderzoekers een ernstig, wereldwijd probleem dat de psychische gezondheid sterk negatief kan beïnvloeden. Een belangrijke oorzaak is de ‘overmatige blootstelling aan geïdealiseerde lichamen’, zoals in tijdschriften, televisie en – in toenemende mate – op social media. Daar staat tegenover, zo heeft ander onderzoek uitgewezen, dat positieve dan wel neutrale reacties op iemands lichaam dergelijke negatieve gevoelens behoorlijk kunnen terugdringen.

'Goedkope manier'

Kortom, naturisme kan goed zijn voor je eigenwaarde, je ziet althans hoe ‘gewone mensen’ eruitzien. ,,Inderdaad, dat zeggen naturisten al lang”, stelt dr. West. ,,Deze studie is een mooie eerste stap, maar er moeten nog veel vragen worden beantwoord. Zoals: hoe zorgt het naturisme precies voor die positieve effecten? En: lopen die effecten terug, naarmate je meer blote evenementen bezoekt?” Voorlopig houdt hij het erop dat naturisme een goedkope, algemeen beschikbare manier is om het probleem van lichaamsontevredenheid aan te pakken.

 

Reacties  

 
#1 Erik 08-06-2017 11:53
Zijn de onderzoeksresul taten waar naar wordt verwezen ook online te vinden?
Citeer
 
Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

‘Naturisme is geen seksuele uitspatting’

Naturisten zijn gewone mensen die zich vrij willen voelen met respect voor elkaar, de natuur en de leefomgeving en die het lichaam de natuurlijkste zaak van de wereld vinden en niet iets om je voor te schamen, schrijft Johan van Knegsel, oud-bestuurslid van naturistenvereniging Solonat, in de brief van de dag in de Volkskrant.

Lees meer

Language

nlenfrde