Vakantiebeurs eert naaktrecreatie met Blootstraatje

1.2916666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Zonnende vrouw in Vera, Spanje ©puurnaturisme
Zonnende vrouw in Vera, Spanje ©puurnaturisme

Wie op de Vakantiebeurs 2018 alles wil weten over bloot recreëren, moet naar hal 7. Daar heeft de organisatie van het jaarlijkse reisfestijn in de Jaarbeurs Utrecht, met de 'blote' belangenorganisatie NFN en touroperator Internatuur, een Blootstraatje ingericht. Van woensdag 10 tot en met zondag 14 januari kun je daar achterhalen waarom jaarlijks zo’n twee miljoen Nederlanders tijdens het recreëren de kleren uitdoen, zoals op vakantie, in de sauna of op het strand. En om direct een mogelijk misverstand weg te werken: blootlopers tref je er op die beursdagen niet aan…

,,Het Blootstraatje is er voor iedereen die meer wil weten over deze vorm van recreëren”, zegt Vronie Hoven van NFN, een organisatie met bijna 58.000 leden. ,,Als Nederlandse belangenbehartiger maken wij ons hard voor het behoud van naaktstranden, maken wij naaktrecreatie bespreekbaar en geven wij informatie over wat er kan en mag en waar dat kan. In Europa is deze vorm van recreatie bijvoorbeeld groot in Frankrijk, Spanje en Italië. Vertegenwoordigers van accommodaties uit die landen zijn dan ook aanwezig in het Blootstraatje. Eén kanttekening bij Italië: daar is het net iets minder open en bloot, omdat de Paus daar kennelijk nog veel invloed heeft”, lacht Hoven. 

Jonge stellen en gezinnen

Over lachen gesproken: ,,Natuurlijk krijgen wij standaard grappen en grollen te horen, maar echt lacherig wordt er niet meer over gedaan. Bloot is er gewoon voor iedereen die zich daar fijn bij voelt. De laatste tijd zien we ook dat er veel meer jonge stellen en gezinnen informatie aanvragen. Wie kent het vrije gevoel van zwemmen in je nakie bijvoorbeeld niet?” Volgens haar past naaktrecreatie bij een moderne levensstijl waar vrijheid, respect voor ieders keuze en genieten hoog in het vaandel staan.

Vraag groter dan aanbod

,,Slechts weinigen realiseren zich hoe groot de naturistenmarkt is”, stelt eigenaresse Christy-Anne Kniestedt van touroperator Internatuur. ,,De vraag is veel groter dan het aanbod. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Kreta, waar duizenden hotels staan, dan is er daar maar één naturistenhotel te vinden. Vaak ligt zo’n hotel ook afgelegen, zodat transfers van de luchthaven langer duren en dus prijziger zijn. Dat maakt naturistenvakanties soms wat duurder. De meeste mensen die bloot op vakantie gaan, zijn overigens kampeerders. Die boeken bij ons of rechtstreeks bij de camping en dat hoeft niet duurder te zijn dan een vakantie met kleren aan.”

Cruises en meer

Internatuur probeert ook steeds nieuwe producten te bieden. ,,Zo hebben we nu twee singlereizen op het programma. Dat zijn geen reizen om je toekomstige partner te ontmoeten, maar puur om als naturist ook een mooie rondreis te kunnen maken met accommodaties waarin je naakt kunt recreëren. Zelf ben ik trots op de reis die we naar Spanje organiseren, waarbij de groep enkele nachten verblijft in wat wij textielhotels noemen en aan het einde van de reis slaapt in een naturistenhotel met eigen naaktstrand. Een mooie combi, zeker als je naar Andalusië gaat, want dan wil je ook wat zien. Ook bijzonder is een naturistencruise die we zelf de Blootboot noemen. Jaarlijks chartert een Amerikaanse organisatie een cruiseschip en wij verkopen die reizen in Nederland. Dit jaar is de cruise in de Caraïben op een schip van rederij Carnival Cruises. Vind je dat echter te grootschalig, dan bieden wij ook cruises op kleinere schepen.”

,,Welke vraag je ook hebt over naaktvakanties, kom gewoon naar het Blootstraatje”, besluit Hoven, die meteen lachend aangevuld wordt door Kniestedt: ,,En nu ga jij mij natuurlijk vragen of wij op de Vakantiebeurs in onze blote kont staan. Het antwoord is nee. Als het al zou mogen: ik zie de mensen die strandvakanties verkopen ook niet in bikini op de Vakantiebeurs rondlopen.”

Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

‘Naturisme is geen seksuele uitspatting’

Naturisten zijn gewone mensen die zich vrij willen voelen met respect voor elkaar, de natuur en de leefomgeving en die het lichaam de natuurlijkste zaak van de wereld vinden en niet iets om je voor te schamen, schrijft Johan van Knegsel, oud-bestuurslid van naturistenvereniging Solonat, in de brief van de dag in de Volkskrant.

Lees meer

Language

nlenfrde