Blote wandelaars hoeven boete niet te betalen

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Blote wandelaars ©pr-lavinia_naturist_resort
Blote wandelaars ©pr-lavinia_naturist_resort

Twaalf blote wandelaars, die vorig jaar werden geverbaliseerd in een natuurgebied bij Zeewolde, hoeven de boete van 95 euro per persoon niet te betalen. Het Openbaar Ministerie heeft besloten van vervolging af te zien, meldt RTL Nieuws. De tien mannen en twee vrouwen hadden bezwaar gemaakt tegen de actie van Staatsbosbeheer.

De groep liep zondag 19 juli bloot in het Horsterwold, het grootste loofbos van Nederland, grenzend aan het Nuldernauw. De twaalf naturisten waren verrast door de opstelling van de medewerker van Staatsbosbeheer en besloten de opgelegde boete aan te vechten. En met succes, want het OM heeft de organisator van de blote wandeling, Maikel van Dinther, laten weten dat ‘de opgelegde strafbeschikking wordt ingetrokken’. De laatste hoopt nu met Staatsbosbeheer een definitieve oplossing te vinden, schrijft RTL.

Naaktlopen niet per definitie strafbaar

Naaktlopen is in ons land niet per definitie strafbaar. Iemand mag bloot recreëren op plekken die door de gemeenteraad zijn goedgekeurd, zoals naaktstranden. Daarbuiten mag het ook, tenzij de bewuste plek ongeschikt is om geen kleren te dragen. Naaktwandelen mag zich overigens in Nederland en daarbuiten verheugen op een groeiende populariteit, zoals een jaarlijkse meerdaagse trektocht door de Oostenrijkse Alpen. Maar ook rond veel naturistenresorts, zoals op de foto bij Lavinia Naturist Resort in Alicante (Spanje), kunnen vaak ongestoord uitgebreide blote wandelingen worden gemaakt in de vrije natuur.

Zeewolde wil strenger worden

Maar terug naar Nederland en Zeewolde. In 2017 werden al twee wandelaars vrijgesproken voor bloot wandelen in het Horsterwold. De rechter oordeelde in dit geval dat het OM niet had bewezen dat het bospad op dat moment ongeschikt was voor naaktrecreatie. Er was toen één klacht binnengekomen van een andere wandelaar en dat was volgens de rechter onvoldoende bewijs.

De aanhoudende discussie rond de naakte wandelaars is voor Zeewolde wel aanleiding om bestuurlijk door te pakken, zullen we maar zeggen. De gemeente wil naaktrecreatie overal verbieden, met uitzondering van het Laakse Strand (het officieel aangewezen naaktstrand van Zeewolde). Van Dinther zit niet echt met deze aanscherping, zo blijkt uit zijn reactie tegen RTL Nieuws. ,,Het mogelijke verbod betreft naaktlopen op de openbare weg. Een bos is geen openbare plek, maar een recreatiegebied. Naaktwandelen valt onder recreëren.”

Gerard Spong opgeroepen

NFN Open & Bloot, belangenbehartiger voor het naturisme in Nederland, probeert de gemeente nog op andere gedachten te brengen. De organisatie heeft de bekende strafpleiter mr. Gerard Spong in de arm genomen, die de NFN eerder juridisch bijstond. Hij heeft de gemeenteraad geadviseerd van het voorgenomen besluit af te zien om te voorkomen dat Zeewolde ‘te kijk wordt gezet als een gemeente die het met de regels van de democratische rechtsstaat niet zo nauw neemt’.

Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde