Spanje valt voor naturisme

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Almanat
Almanat
Het naturisme in Spanje ontwikkelt zich meer en meer als toeristische en recreatieve sector voor de eigen bevolking. Die conclusie durven de eigenaren van Almanat te trekken op basis van de bezoekersaantallen aan de naturistencamping in Almayate in de afgelopen jaren. Het complex bij Malaga aan de Costa del Sol was van oudsher vooral populair bij buitenlandse naaktrecreanten, maar Spaanse naturisten vormen sinds kort een meerderheid.

De bezoekers uit eigen land komen ’s zomers vooral uit de regio’s Andalusië en Baskenland en uit de gebieden rond de belangrijke steden Madrid en Valencia, stelt manager Juan Antonio Diaz. Onder de buitenlanders zijn in dezelfde periode Fransen en Portugezen in de meerderheid. In het laagseizoen daarentegen, van oktober tot mei, komen de buitenlandse kampeerders met name uit Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië.

Generaties

Manager Diaz is via zijn onderzoek ook te weten gekomen dat de gemiddelde bezoeker ongeveer 50 jaar oud is. Hij wil echter niet spreken van een vergrijsde gemeenschap, aangezien het ook steeds vaker voorkomt dat twee tot drie generaties uit één familie Almanat aandoen. De meeste kampeerders blijven 10 tot 15 dagen; al leggen bezoekers ook geregeld een maand achtereen een plekje vast op Almanat. Het complex aan de Costa del Sol is overigens het hele jaar geopend.

Binnenkort naar Gran Canaria? Lees alles over de naturistische mogelijkheden op dit Spaanse eiland.

Over naturisme

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

‘Naturisme is geen seksuele uitspatting’

Naturisten zijn gewone mensen die zich vrij willen voelen met respect voor elkaar, de natuur en de leefomgeving en die het lichaam de natuurlijkste zaak van de wereld vinden en niet iets om je voor te schamen, schrijft Johan van Knegsel, oud-bestuurslid van naturistenvereniging Solonat, in de brief van de dag in de Volkskrant.

Lees meer

Language

nlenfrde