Sportief bloot in Baskenland

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

bloot sporten in easy gym
Blote fitness in Baskenland
Sporten in je blote niks. De oude Grieken deden het in openbare stadions, maar wie vandaag de dag in zijn of haar nakie wil sporten, moet ervoor naar een naturistenterrein of een naaktstrand. Merche Laseca is een andere weg ingeslagen. De eigenaar van sportschool Easy Gym in Arrigorriaga, in Spaans Baskenland, vindt het prima als zijn gasten zonder knellende kleding hun oefeningen komen doen.


Een zaak van principes? Neen, geenszins. Het idee om ook fitness voor naturisten en nudisten aan te bieden, is ingegeven door geld, zo verklaart eigenaar Laseca tegenover de BBC. Door de economische crisis heeft hij het aantal klanten drastisch zien teruglopen en dus is het tijd voor een frisse impuls. “Ik heb zelf niets met naturisme of nudisme, maar ik heb er geen enkel probleem mee als mijn gasten naakt hun oefeningen doen”, zegt Laseca. Voor zover bekend, is Easy Gym de enige publieke gelegenheid in Spanje waar je bloot kunt sporten.
Met zijn idee haakt de Spanjaard aan op de maandelijkse naaktzwemuren, die worden aangeboden in twee zwembaden in Arrigorriaga, en op de jaarlijkse blote hardloopwedstrijd in het nabijgelegen Sopelana. “Bovendien zijn er 12 naaktstranden in deze regio. Kortom, de mensen kijken hier niet zo gek aan tegen bloot”, aldus Laseca.

Vier sporters

Desondanks namen tijdens de officiële opening van de naakte gym in Spanje slechts vier sporters de moeite om al hun kleren achter slot en grendel te laten. Voorlopig kunnen zij er bloot terecht op de zaterdagmiddag en de hele zondag. Het is wel te hopen dat het Spaanse initiatief anders verloopt dan dat in het Nederlandse Heteren. Sportschooleigenaar Patrick de Man lanceerde daar in maart 2007 eveneens het plan voor naakt fitness. De nudifit-lessen, zoals de workouts voor de blote doelgroep werden genoemd, bleken geen succes en De Man liet het idee al snel los.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde