Opmars van naakte wandelaars

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Op Europese paden en lanen treffen we steeds meer wandelaars aan, die slechts gekleed zijn in een rugzak en stevige loopschoenen. Stephen Gough lijkt een trend te hebben gezet. De Brit liep enkele jaren geleden exact in dezelfde outfit bijna 1400 kilometer tussen Land’s End in het zuiden van Engeland naar John O’Groats in het uiterste noorden van Schotland.

De tocht van Stephen Gough – ook wel The Naked Rambler genoemd - verliep niet vlekkeloos. Natuurlijk niet, zouden we bijna durven zeggen. De toen 44-jarige wandelaar werd om de haverklap door de politie van de weg gehaald en verscheidene keren aangeklaagd. Het leidde er niet toe dat Gough zich vaker ging kleden; sterker nog, hij verscheen zelfs enkele keren bloot voor zijn rechters. Het opmerkelijke gedrag werd bestraft met een gevangenisstraf van drie maanden.

Hoe dan ook, zijn Britse bedevaart heeft her en der navolging gekregen. In de Zwitserse Alpen wordt dermate massaal bloot gelopen in de vrije natuur, dat de wandelaars in het kanton Appenzell Ausserrhoden hebben besloten om een kleedhok te bouwen. Op die manier voorkomen de lopers dat ze bij het uit- en aankleden worden bespied door…  natuurliefhebbers met verrekijkers. De lokale autoriteiten zijn hoogst ongelukkig met het initiatief. “Ausserrhoden mag niet uitgroeien tot het Mekka van naakte wandelaars”, vindt Christian Boetschi, de openbare aanklager in deze noordoostelijke regio van Zwitserland.

Overigens zijn de plannen voor een officiële blote wandelweg in Duitsland van de baan. Een hotelhouder in de Harz wilde hiervoor speciale borden zetten langs een bestaande route van 18 kilometer tussen Dankerode en Wippertalsperre. De aanhoudende publiciteit heeft hem doen besluiten het idee in de ijskast te zetten.