Bloot aan de Franse Atlantische kust

2.7 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

naturisme in Frankrijk
naturisme in Frankrijk
Zon, zee en veel blote mogelijkheden. De Atlantische kust van Frankrijk, de Côte Atlantique, is bij naturisten bijzonder geliefd. Tussen de monding van de Loire en de Pyreneeën liggen honderden kilometers zandstrand te wachten op bezoekers uit binnen- en buitenland. Badpakken, bikini’s en zwembroeken kunnen meestal in de tas blijven, want de kust kent naast een groot aantal officiële naaktstranden ook de bekendste naturistencentra van het land.

Blote dorpen en campings

Langs de Atlantische kust liggen veel bekende, grote naturistencentra. Een alfabetisch rijtje:

Arnaoutchout

Zwembad Arnaoutchout
Zwembad Arnaoutchout
Met de voeten in het water, al bijna 40 jaar. Die zinsnede is als geen ander van toepassing op Arnaoutchout, de accommodatie bij Vielle Saint Girons. Vanuit je tent, caravan, camper of chalet kun je in je blootje naar de zee lopen, waar hoge tot zeer hoge golven wachten op surfers en andere waaghalzen. Niet voor niets heeft ‘Arna’, zoals het terrein in de volksmond heet, sinds een paar jaar een speciale surfschool voor jongeren. Minder actief zijn kan ook: het is heerlijk relaxen op het brede, duidelijk afgebakende strandgedeelte. Arnaoutchout ontstond in 1972 in de vrije natuur als 'club naturiste'. In de jaren ’80 kwamen er voorzieningen bij als zwembad, restaurant en campingwinkel. In 1999 volgde een nieuwe modernisering met nieuwe chalets en wellnessfaciliteiten. Vandaag de dag komen de kampeerders veelal uit Frankrijk (50%), Nederland (20%), Duitsland (15%) en België (7%).

Centre Hélio Marin Montalivet

Jeu de boules
Jeu de boules
CHM Monta, zoals de afkorting luidt, ligt in de gelijknamige plaats in het departement Gironde. In Montalivet ligt vandaag de dag een eigentijds naturistencentrum met een nieuw waterpretpark, een naaktstrand van twee kilometer en tal van andere voorzieningen, zoals restaurants en een winkelcentrum. Minder bekend is wellicht dat Montalivet in 1950 ’s werelds eerste vakantieoord voor naturistische gezinsvakanties werd. Monta, zoals Montalivet ook genoemd wordt, staat zich ook nog altijd voor op cultureel naturisme door het aanbieden van een creatief animatieprogramma voor alle leeftijden. Wat te denken van theater, Oosterse en Afrikaanse dans, street jazz en country?

 Euronat

Zee
Zee
Het naturistendorp Euronat ligt aan de Côte d’Argent, eveneens in het departement Gironde. Het centrum is 335 hectare groot, ligt direct aan de kust en biedt via de duinen toegang tot een prachtig zandstrand. Euronat staat ook bekend om de activiteiten voor jong en oud, waardoor de accommodatie in Grayan L’Hopital bijzonder in trek is bij families. Bezoekers kunnen kamperen in hun eigen tent, caravan of camper, of ze kunnen een onderkomen op Euronat huren. Wie zich eens extra wil laten verwennen in de vakantie, kan het thalassocentrum bezoeken: voor een duik in het zwembad met zeewater van 32°, voor een massage met kaarsen of een rondje sauna. Euronat heeft een speciale tv-ruime: handig om de Tour de France te volgen!

 La Jenny

Golf in Frankrijk
Golf in Frankrijk
Domaine Résidentiel Naturiste. Op deze manier afficheert La Jenny zich de accommodatie bij Le Porge. Aan de rand van de oceaan staan, weggestoken tussen machtige pijnbomen, honderden houten chalets. De bezoekers, onder wie veel Nederlanders, komen echter niet alleen voor het naaktstrand en de geneugten van de zee. Ze zijn ook vaak te vinden in het kloppende hart van het centrum: de vier zwembaden van in totaal 1000 vierkante meter, die worden omringd door restaurants en winkels. Wie bloot actief wil zijn, kan dat op La Jenny uitgebreid doen. Zes tennisbanen zijn er, plus banen voor het schieten met pijl en boog. Opmerkelijk is de golfbaan van 6 holes, compleet met driving range. De enige naturistische golfbaan ter wereld – gerealiseerd in 1993 - is inmiddels 9 hectare groot.

 Le Colombier

Huisje op Le Colombier
Huisje op Le Colombier
De noordelijkste camping in de beschreven regio ligt in de Vendée. Le Colombier is anders dan de reeds genoemde terreinen. De milieuvriendelijke en ruime familiecamping ligt namelijk niet direct aan zee, maar in het binnenland bij de kleine gemeente St. Martin-Lars. Muziek maken, zelf pizza’s bakken in de eeuwenoude oven, hengelen in het vismeer; het zijn allemaal activiteiten die de gasten van Le Colombier aanspreken. De camping, uiteraard met zwembad en sauna, is bovendien een prima uitvalsbasis om dit minder bekende maar zeker zeer interessante deel van Frankrijk te ontdekken. De stranden aan de Atlantische kust liggen op een uurtje rijden met de auto, en ook het bekende pretpark Futuroscope in Poitiers is vanuit St. Martin-Lars goed te doen.

Activiteiten

Beklim een vuurtoren

Vuurtorentje
Vuurtorentje
De Gironde is waarschijnlijk de bekendste rivier, die in het zuidwesten van Frankrijk uitmondt in de Atlantische Oceaan. Als gidsen voor het drukke scheepvaartverkeer staan in de monding de nodige bakens en vuurtorens, waarvan sommige de status van monument hebben. Een deel ervan mag desondanks worden beklommen! Mooie voorbeelden zijn de vuurtorens van Grave, Verdon-sur-Mer, Hourtin en Saint-Georges de Didonne. De laatste is alleen per boot te bezoeken. Uitzonderlijk is de Cordouan. Deze monumentale reus van 68 meter hoogte staat op een rotseiland op 7 kilometer uit de kust en is alleen bij laagtij vanuit Port-Bloc en Port-Médoc per boot te bereiken.

Europa’s hoogste duin

Het bassin van Arcachon is een toeristische trekpleister in het Franse zuidwesten. Het enorme binnenmeer wordt als het ware gevormd door de landtong van Cap Ferret en het Duin van Pilat. Vooral de laatste is spectaculair: met een lengte van 3 kilometer en een top op 100 meter is dit het hoogste duin van Europa. Een beklimming is de moeite waard, want het uitzicht is werkelijk waanzinnig. Zuidelijker, in Les Landes, liggen voor de kust mooie zandduinen bij de rivier de Huchet. In deze regio kun je bij het Lac de Léon bootjes huren waarmee je de rivier kan afzakken in de richting van de zee. Tien kilometer plezier voor iedereen.

Blote tussenstop

De reis naar het zuiden is gelukkig niet voor iedereen een race. Voor wie rond Parijs een tussenstop wil maken en direct de eerste zon op de blote billen wil voelen, moet naar Héliomonde. De rustige camping ligt bij Saint-Chéron, zo’n 10 km ten zuiden van de buitenste ringweg om Parijs (La Francilienne). Vanuit het dorpje kun je met de trein naar het hart van de wereldstad. De auto kun je in Saint-Chéron trouwens gratis parkeren. 

Ontdekkingen in de regio

Jardin des Quais
Jardin des Quais
Namen als Gironde, Médoc en Bordeaux staan synoniem voor wijn. In het binnenland van de Côte Atlantique, met name in het zuidelijke deel, zijn de wereldberoemde châteaux te vinden. Een mooi uitstapje is een tocht langs plekken waar bekende grands crus worden gemaakt. Kijk voor meer informatie op Medoc Tourisme. Wijngaarden ontdekken kan ook in de omgeving van Blaye en Bourg-en-Gironde. Bordeaux is uiteraard het centrum van de wijncultuur. Delen van de historische binnenstad staan op de lijst van werelderfgoed van Unesco, langs de 18de-eeuwse kaden valt het leven van weleer te voelen. Ook Les Landes, dieper in het zuiden, kan bogen op een wijncultuur. Daarvoor moet je naar de omgeving van Tursan.rustige binnenwegen waar je heerlijk kunt rondtoeren tussen de uitgestrekte landerijen en ’s avonds nog een hemel vol sterren ziet.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde