Naturistische vrijheid in het Franse zuiden

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Tegen de Pyreneeën liggen twee Franse regio’s, die voor het toerisme in het algemeen en voor het naturisme in het bijzonder erg van belang zijn: Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées. De eerste staat bekend om de uitgestrekte stranden langs de Middellandse Zee, de andere om de historische schoonheid van plaatsen als Rocamadour en Cordes-sur-Ciel.

De liefhebbers van textielloze recreatie kennen de regio’s van accommodaties als Le Fiscalou, L’Eglantière, Le Serignan Plage en… Cap d’Agde

 • Cap d'Agde
  Het naturistendorp met supermarkten, disco’s en veel ander vertier, vooral voor volwassenen. Een hele mond vol, deze officiële benaming van de camping met liefst 2500 kampeerplekken en huisjes in Cap d’Agde (Languedoc-Roussillon). Het terrein ligt direct aan het naaktstrand én direct naast het naturistendorp van Cap d’Agde. Het strand van d'Agde kent een 'familie'gedeelte en een stuk dat vooral bij volwassenen in trek is. De camping staat bekend om de vele activiteiten voor kinderen en tieners, onder meer op het gebied van sport.
 • Le Sérignan Plage
 • Camping Le Sérignan Plage, gelegen net onder Béziers, richt zich op families en gezinnen. Het terrein in de Languedoc-Roussillon ligt direct aan zee, maar heeft ook verscheidene zwembaden en een waterverwenparadijs. Er wordt veel aandacht besteed aan animatie; er staan geregeld muziek- en dansavonden op het programma.
 •  
 • L’Eglantière
 • Een zwembad, maar ook natuurlijk water. Het zijn slechts twee van de aantrekkelijke punten van het 45 hectare grote park in Castelnau-Magnoac in de Midi-Pyrénées. Het zwembad met peuterbad nemen een centrale plek op het terrein in ; voor wie het iets wilder wil, kan zwemmen in de Gers, die over 1,3 kilometer over L’Eglantière loopt. Op het hoger gelegen deel van het park zijn sauna-, fitness- en massagemogelijkheden.
   
 • Le Fiscalou
 • Een licht glooiend, parkachtig familieterrein. Zo afficheert de camping in Puycelsi (Midi- Pyrénées) zich. Er zijn 50 kampeerplekken, die elk minstens 100 vierkante meter groot zijn. In de buurt van het zwembad worden luxe houten chalets verhuurd. Kinderen vermaken zich enorm met het kabelbaantje, dat boven het zwembad is gebouwd. In het restaurant kan vijf dagen per week worden gegeten volgens het systeem van table d’hôte.
   
 • CHM La Grande Cosse
 • Een natuurlijk schiereiland in de Languedoc-Roussillon, zo omschrijven de eigenaren hun familiecamping. Het vlakke terrein heeft een directe privétoegang tot een naturistenstrand met fijn zand. Het centrum is een goede uitvalsbasis voor het ontdekken van het uiterste zuiden van Frankrijk.
 •  
 • Les Jardins de Vénus
 • Het naturistencentrum  van Port Leucate bestaat uit meerdere dorpen met appartementen, gelegen op een smalle strook land tussen zee en binnenmeer in de Languedoc-Roussillon. Les Jardins de Vénus is onderdeel van de dorpen en bestaat uit 16 half vrijstaande huizen, allemaal volledig ingericht en dicht bij de lange zandstranden.

Naaktstranden

De Languedoc-Roussillon is een van de oudste en bekendste naturismestreken van Frankrijk. Vooral aan de zandstranden van de Golfe de Lion kun je makkelijk een vakantieplek vinden. Bijvoorbeeld op Le Sérignan Plage, een familiecamping met veel faciliteiten. Tussen Béziers en Narbonne, op een kwartiertje wandelen van het strand, ligt La Grande Cosse in een natuurgebied. Tussen Narbonne en Perpignan, op een landstrip tussen een meertje en de zee, ligt het naturistengebied Port-Leucate.
 
Rotsstad Rocamadour
De regio Midi-Pyreneeën is ook zo'n gebied waar je soms geen kip tegenkomt, heerlijk. Lekker rustig genieten van mooie stadjes en heuvellandschappen. De naturistencampings zijn over het algemeen bescheiden van formaat en liggen midden in de natuur. In deze regio ken ik vooral de Lot redelijk goed. Ik heb namelijk een zomer gewerkt op de gezellige camping Le Clos Barrat! Daar adviseerde ik iedereen om de route tussen Cahors en Saint-Cirq-Lapopie te rijden, door het dal van de Lot. En bezoek ook het rotsstadje Rocamadour: blijf tot laat in de avond, want als de zon ondergaat is dit stadje op zijn best. 
Lekker eten
cassoulet
cassoulet
De supermarkten liggen vol met goede lokale wijntjes van de wijngaarden rond Bergerac en Cahors. Maar voor een echte smaaksensatie pak je een armagnac, de oudste eau-de-vie van Frankrijk. En dan juist niet zo’n flesje uit de buurtsuper, nee, pak na de maaltijd echte kwaliteit bij een goed restaurant. Ze vergelijken armagnac weleens met cognac, maar heb je eenmaal een armagnac gehad, dan is cognac voor watjes, hoor!”
Albi en Toulouse-Lautrec
Vrienden van ons hebben op de motor het Circuit des Bastides in de Tarn gereden. Daarmee kom je door schitterende vestingstadjes, de foto’s waren indrukwekkend. Maar ze waren ook erg enthousiast over de stad Albi aan de rivier de Tarn. De kathedraal zag er in elk geval mooi uit, en ze hebben er een museum met werk van Toulouse-Lautrec. Dus Albi staat nu ook op mijn lijstje.

Ontdekkingen in de regio

Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées zijn regio’s met toeristische toppers, zowel boven als onder de grond. Laten we onder beginnen : de grotten en gaten in de bodem van de Languedoc-Roussillon vormen het grootste ondergrondse netwerk van Frankrijk. Zo’n vijftien grotten zijn te bezoeken. Midi-Pyrénées is vooral bekend om de ondergrondse ruimtes die al sinds de prehistorie werden bewoond, zoals de grotten met wandschilderingen van Niaux of Pech Merle.
Boven de grond hebben beide regio’s naast eeuwenoude schatten, zoals gebouwen die de Unesco als werelderfgoed heeft betiteld, ook veel modernere attracties. Toeristische treinen, avonturenparken, jaarbeurzen, jaarmarkten, rommelmarkten: het is slechts een greep uit het enorme aanbod.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde