Bloot op het doek doet wat met de mens

1.7 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Blote beeltenis ©puurnaturisme.nl
Blote beeltenis ©puurnaturisme.nl

Het bericht viel me op bij het lezen van een van de vele tijdschrift in een wachtruimte. ‘Naakt op doek beroert ons’. Een intrigerende kop die tot lezen dwingt. Wat blijkt? Als we naar naakte vrouwen op klassieke schilderijen kijken, willen we de afgebeelde personen ook graag aanraken.

Een en ander zou zijn gebleken uit een experiment aan de Universiteit Maastricht, waarin twintig proefpersonen onder een hersenscanner naar schilderijen hebben gekeken. Zou zijn gebleken want op de website van de ‘meest internationale universiteit van Nederland’ vallen de resultaten met geen mogelijkheid terug te vinden. Althans, de zoekwoorden ‘naakt’, ‘hersenscanner’, ‘experiment’, ‘klassiek’ en ‘schilderij’ kregen we niet de gewenste resultaten.

Dus doen we op basis van het tijdschriftbericht onze eigen hersentest en beroepen we ons op ons geheugen. In de test werden 16 schilderijen gepresenteerd met een zo goed als bloot mannenlijf en zestien met uitsluitend vrouwelijk naakt. Op de helft van alle schilderijen was dat lijf met een pijl doorboord, om te achterhalen wat het met de kijker doet om een pijnlijk tafereel te zien. Op de andere helft waren de lijven simpelweg naakt.

En dan de conclusie: deze laatste groep werken bracht bij alle kijkers plezierige gevoelens naar boven, vooral als het betreffende lichaam vrouwelijk was. Dergelijke schilderijen activeerden volgens de onderzoekers de hersendelen die aanraking voorbereiden. Bij mannen kwam daar ook nog eens opwinding bij. Vrouwen raakten daarentegen niet opgewonden van blote mannenlijven op klassieke schilderijen, zo bleek uit het experiment. Bij hen lichtten in het experiment juist de hersendelen op die hebben te maken met controle en beloning. Goed om te weten als je binnenkort voor de Venus komt te staan van Giorgione, Velazquez of Urbino.

Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde