Bloot op het doek doet wat met de mens
Het bericht viel me op bij het lezen van een van de vele tijdschrift in een wachtruimte. ‘Naakt op doek beroert ons’. Een intrigerende kop die tot lezen dwingt. Wat blijkt? Als we naar naakte vrouwen op klassieke schilderijen kijken, willen we de afgebeelde personen ook graag aanraken.
Een en ander zou zijn gebleken uit een experiment aan de Universiteit Maastricht, waarin twintig proefpersonen onder een hersenscanner naar schilderijen hebben gekeken. Zou zijn gebleken want op de website van de ‘meest internationale universiteit van Nederland’ vallen de resultaten met geen mogelijkheid terug te vinden. Althans, de zoekwoorden ‘naakt’, ‘hersenscanner’, ‘experiment’, ‘klassiek’ en ‘schilderij’ kregen we niet de gewenste resultaten.
Dus doen we op basis van het tijdschriftbericht onze eigen hersentest en beroepen we ons op ons geheugen. In de test werden 16 schilderijen gepresenteerd met een zo goed als bloot mannenlijf en zestien met uitsluitend vrouwelijk naakt. Op de helft van alle schilderijen was dat lijf met een pijl doorboord, om te achterhalen wat het met de kijker doet om een pijnlijk tafereel te zien. Op de andere helft waren de lijven simpelweg naakt.
En dan de conclusie: deze laatste groep werken bracht bij alle kijkers plezierige gevoelens naar boven, vooral als het betreffende lichaam vrouwelijk was. Dergelijke schilderijen activeerden volgens de onderzoekers de hersendelen die aanraking voorbereiden. Bij mannen kwam daar ook nog eens opwinding bij. Vrouwen raakten daarentegen niet opgewonden van blote mannenlijven op klassieke schilderijen, zo bleek uit het experiment. Bij hen lichtten in het experiment juist de hersendelen op die hebben te maken met controle en beloning. Goed om te weten als je binnenkort voor de Venus komt te staan van Giorgione, Velazquez of Urbino.