Ophef rond blote borsten, tot aan Frans ministerie toe

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Topless vrouw
Rel om topless op Frans strand ©puurnaturisme

Een cocktail van drie topless zonnende vrouwen en twee politieagenten heeft in Frankrijk tot nationale opwinding geleid. Gedreven door een klagend gezin togen de gendarmes op het strand van Sainte-Marie-la-Mer naar de dames, die in alle rust de zon lieten schijnen op hun seins nus, met het verzoek hun blote borsten subiet te bedekken. Een heuse rel was geboren in het diepe zuiden van Frankrijk.

Nog voordat de agenten – bij wijze van spreken – hun bonnenboekje konden trekken, stond de kuststrook langs de Middellandse Zee in brand. Medebadgasten spraken er schande van, op Twitter verscheen de hashtag #seinsnus (topless) en dus kon ook de politiek niet achterblijven. ,,Er is geen gemeentelijk decreet dat deze praktijk op de stranden van de stad verbiedt”, liet burgemeester Edmond Jorda van Sainte-Marie-La-Mer optekenen. Maar hij kreeg de geest hiermee niet direct terug in de fles.

Hij kreeg gelukkig snel steun van de nationale overheid. Topless zonnen behoort tot ‘de vrijheden van de republiek Frankrijk’, klonk het al vrij snel in Parijs. ,,Vrijheid is een groot goed”, stelde minister Gérald Darmanin van Binnenlandse Zaken. En dus is er geen sprake van dat het recht van de vrouw wordt aangetast om zelf te mogen beslissen of ze op een Franse strand haar borsten ontbloot of niet.

Uiteindelijk bluste de nationale gendarmerie de brand in het departement Pyrénées-Orientales door te spreken van ‘een dom optreden’. En dus zonnen veel vrouwen op het strand van Sainte-Marie-La-Mer, ten oosten van Perpignan, weer topless, aux seins nus, bare-breasted of oben ohne, al naar gelang hun nationaliteit.

Opdringerige agenten staat overigens niet in het lijstje van Franse vrouwen om vandaag de dag niet (meer) topless te zonnen op het strand. Uit deze studie kwam vorig jaar naar voren dat vooral gezondheidsredenen hierbij een rol speelden: van de ondervraagde vrouwen zei 56 procent het niet te doen vanwege de risico’s van zon op de huid. Andere factoren om de borsten te bedekken, waren loerende mannen (35 procent), angst voor kritiek op hun lichaam (28 procent), angst om verbaal, fysiek of seksueel te worden benaderd (27 procent), angst om als onfatsoenlijk te worden gezien (23 procent) en weinig belangstelling om streeploos bruin te worden (18 procent).

Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde