Ophef rond blote borsten, tot aan Frans ministerie toe
Een cocktail van drie topless zonnende vrouwen en twee politieagenten heeft in Frankrijk tot nationale opwinding geleid. Gedreven door een klagend gezin togen de gendarmes op het strand van Sainte-Marie-la-Mer naar de dames, die in alle rust de zon lieten schijnen op hun seins nus, met het verzoek hun blote borsten subiet te bedekken. Een heuse rel was geboren in het diepe zuiden van Frankrijk.
Nog voordat de agenten – bij wijze van spreken – hun bonnenboekje konden trekken, stond de kuststrook langs de Middellandse Zee in brand. Medebadgasten spraken er schande van, op Twitter verscheen de hashtag #seinsnus (topless) en dus kon ook de politiek niet achterblijven. ,,Er is geen gemeentelijk decreet dat deze praktijk op de stranden van de stad verbiedt”, liet burgemeester Edmond Jorda van Sainte-Marie-La-Mer optekenen. Maar hij kreeg de geest hiermee niet direct terug in de fles.
Hij kreeg gelukkig snel steun van de nationale overheid. Topless zonnen behoort tot ‘de vrijheden van de republiek Frankrijk’, klonk het al vrij snel in Parijs. ,,Vrijheid is een groot goed”, stelde minister Gérald Darmanin van Binnenlandse Zaken. En dus is er geen sprake van dat het recht van de vrouw wordt aangetast om zelf te mogen beslissen of ze op een Franse strand haar borsten ontbloot of niet.
Uiteindelijk bluste de nationale gendarmerie de brand in het departement Pyrénées-Orientales door te spreken van ‘een dom optreden’. En dus zonnen veel vrouwen op het strand van Sainte-Marie-La-Mer, ten oosten van Perpignan, weer topless, aux seins nus, bare-breasted of oben ohne, al naar gelang hun nationaliteit.
Opdringerige agenten staat overigens niet in het lijstje van Franse vrouwen om vandaag de dag niet (meer) topless te zonnen op het strand. Uit deze studie kwam vorig jaar naar voren dat vooral gezondheidsredenen hierbij een rol speelden: van de ondervraagde vrouwen zei 56 procent het niet te doen vanwege de risico’s van zon op de huid. Andere factoren om de borsten te bedekken, waren loerende mannen (35 procent), angst voor kritiek op hun lichaam (28 procent), angst om verbaal, fysiek of seksueel te worden benaderd (27 procent), angst om als onfatsoenlijk te worden gezien (23 procent) en weinig belangstelling om streeploos bruin te worden (18 procent).