Malmö: bloot met vergezichten

1.3166666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
naaktstrand bij Pier 10, Malmö @Puur Naturisme
naaktstrand bij Pier 10, Malmö @Puur Naturisme

Fietsend vanuit Malmö naar The Bridge – de oeververbinding tussen Zweden en Denemarken en naamgever van de bekroonde misdaadserie – zie ik verscholen in een berm het bord ‘Nudistbad’. Dat vraagt om onderzoek. De lokale VVV weet te melden dat het enige officiële naaktstrand van de stad onderdeel is van Ribersborg, een lange strandstrook langs de Sont. En zo rijd ik een dag later weer op Ribersborgsstigen, een wandel- en fietsboulevard waar de inwoners van Malmö de boel de boel laten en sporten, skaten, fietsen en wandelen, al dan niet met goed gevulde kinderwagens.

Het eerste deel van de kuststrook, met gazons en glooiende duinen, ligt er open en bloot bij, dus hier zal mijn doel wel niet liggen. Bij pier 1 hou ik even halt, voor een kort fotomoment bij het monumentale Ribersborg Kallbadhus. Sinds 1898 kun je in dit openlucht badhuis bloot recreëren, al gaan de mannen en vrouwen nog steeds gescheiden van elkaar het immer frisse zeewater in.

Badhuis, Malmö @Puur Naturisme
Badhuis, Malmö @Puur Naturisme
Badhuis Malmö @Puur Naturisme
Badhuis Malmö @Puur Naturisme

Verderop, bij de pieren 2 tot en met 7, is eveneens geen spoor van een strand voor naturisten of nudisten. Dieper naar het zuiden wordt het echter stiller en zowaar bij pier 10, net voor de jachthaven, loopt een blote vrouw. Ribbans Nakenbad is het meest bijzondere naaktstrand dat ik ooit heb gezien. Stel je voor: een open grasveld aan zee, afgezet met een ring van keien, met daarbinnen een kleinere ring van manshoge struiken. Binnen de groene ring heb je privacy, daarbuiten ben je zichtbaar voor iedereen.

Heerlijk, vanaf de pier de zee in...

Naaktstrand Malmö @Puur Naturisme
Naaktstrand Malmö @Puur Naturisme
Naaktstrand Malmö @Puur Naturisme
Naaktstrand Malmö @Puur Naturisme
Naaktstrand Malmö @Puur Naturisme
Naaktstrand Malmö @Puur Naturisme

Gelukkig is er een element dat de voorziening hoogst aantrekkelijk maakt: de pier zelf. Vanaf het betonnen bouwsel met witte hekken kun je je heerlijk bloot de zee in stappen… Dan doen veel Zweden overigens ook bij de andere pieren, maar daarna moeten ze zich wel direct aankleden. Dat hoeft bij Brygga 10 niet. Je kunt er lekker op zonnebaden, desgewenst dus afdalen voor een frisse duik, en dan heerlijk bloot opdrogen. Zoals Mia uit Limham (‘ik woon op 5 minuten met de fiets’), die hier naar eigen zeggen dagelijks komt zonnen en zwemmen. Getuige haar diepgebruinde lijf geloof ik haar op haar woord.

Opvallend is trouwens het aantal mannen en vrouwen, dat al fietsend naar het strand komt, het rijwiel parkeert, een bloot bad neemt en dan weer vertrekt, waarschijnlijk naar werk of studie. Het Nakenbad, zoals op de borden rond het gebied staat, ontbeert eigenlijk maar één ding: een zandstrand, zoals je verderop richting Malmö volop hebt. Hier ligt de kustlijn helaas bezaaid met massieve stenen, met grote machines neergestort, om afkalving te voorkomen.

Daar kan ik vrede mee hebben, als zo dit bijzondere naaktstrand in de zuidwestelijke punt van Zweden behouden kan blijven. Want waar anders kun je heerlijk bloot zijn, met uitzicht op twee architectonische iconen: The Bridge van architect George Rothne over de Sont en de wolkenkrabber Turning Torso van Santiago Calatrava in de wijk Västra Hamnen.

Boek hier je vliegtickets naar Zweden

Op zoek naar een heerlijke wellnessreis naar Zweden?

Meer reizen naar Zweden vind je op Puur op reis

Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde