Topless verkoopt, net als bloot

1.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Topless vrouwBlote borsten op het strand horen bij Nederland! Die boodschap stond centraal op de jongste Nationale Toplessdag van BlootGewoon!. En dat verhaal is goed op het publiek overgedragen, want de media-aandacht was aanzienlijk, is de conclusie in het afsluitende persbericht. Natuurlijk, en al die journalisten kwamen naar het strand van Zandvoort om alles te weten te komen over dat feminiene fenomeen om zonder bovenstukje te gaan zwemmen of zonnebaden.

Was het maar zo'n feest: zo’n zomers onderwerp hapt op elke redactie gewoon makkelijk weg. Het item is makkelijk te maken, de meeste freelancers zijn bereid ook op zondag te werken en niet onbelangrijk… de lekkere plaatjes liggen voor het oprapen.Daarom krijgt bijvoorbeeld de World Naked Bike Ride door Amsterdam ook veel meer aandacht dan de fietstoertocht door de Haarlemmermeer. Dat de deelnemers aan de WNBR protesteren tegen de overdaad aan auto’s en ander gemotoriseerd verkeer op straat is een nobel streven, maar de mediawaarde zit ‘m vooral in het feit dat ze in hun blote niks demonstreren. En zo wordt de internationale dag van het tuinieren ook pas mediageniek als mannen en vrouwen naakt maaien en snoeien, zoals jaarlijks op de eerste zaterdag van mei op World Naked Gardening Day. Bloot verkoopt, zo simpel is het.

Blote schouderbladen

Dat brengt ons weer bij het doel van de Nederlandse toplessdag: vertellen dat blote borsten op het strand zo ontzettend bij Nederland horen. Welnu, zo gewoon is dat kennelijk niet, want op de meeste foto’s – ook die bij het persbericht - gooien vrouwen weliswaar frivool hun bovenstukje af, maar zijn ze stuk voor stuk van achteren gefotografeerd. Geen borst of tepel te zien. Ik zit daar verder niet mee, maar misschien moeten we voor volgend jaar, want dan komt er weer zo’n evenement, spreken van een blote-schouderbladendag.

Het blije persbericht van BlootGewoon!, onderdeel van de Naturisten Federatie Nederland (NFN), was trouwens nauwelijks de deur uit of een studie gooide roet in het eten. ‘De helft van de jonge vrouwen (49 procent) kan zich niet voorstellen dat ze topless zouden zonnen in het openbaar, zoals op het strand’. Dit bleek uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met LINDA.Meiden. Directe aanleiding was het wegsturen van een vrouw bij een strandbad in Brabant, afgelopen zomer, omdat ze er zonder bikinitopje lag.

In het onderzoek geven de jonge vrouwen aan dat ze niet topless zonnen omdat ze niet willen dat onbekenden hun borsten zien, ze onzeker zijn over hun lichaam of vrezen dat er ongevraagd foto’s of video’s worden gemaakt en gedeeld. Een derde (32 procent) kan zich wel voorstellen dat ze topless zonnen; een op de zes (16 procent) doet dit al.

De meeste jonge mensen, dus mannen én vrouwen, hebben overigens geen problemen met vrouwen die topless zonnen. Van alle deelnemers vindt 85 procent het best kunnen. Eén deelnemer schrijft: “Vijftig procent van de bevolking heeft tieten, honderd procent van de mensheid heeft tepels. Ze horen bij het lichaam en mogen gezien worden.” Een op de tien deelnemers (10 procent) heeft wel moeite met topless zonnen. Alle aandacht voor de Nationale Toplessdag ten spijt, zo gewoon is zonnen met ontbloot bovenlijf in Nederland niet. Of misschien nog pijnlijker: niet meer.

Reacties  

 
#1 luc 08-09-2018 07:27
in de zestiger jaren hebben veel mensen, vrouwen én mannen, gevochten voor gelijkheid tussen man en vrouw. Daarbij de seksuele revolutie waar man en vrouw als gelijke waren, met respect voor zichzelf en elkaar.
Naakt zijn is een deel van ons "mens" zijn. We moeten er naar streven dat het gewoon en normaal is, en niet moet gebeuren in reservaten of achter gesloten deuren.
Bestaan er geen vrouwen, mensen, meer die vrijheid willen, en niet in de hoek geduwd willen worden met de vraag 'Ik zal het eens aan een man vragen ... '!
Naakt zijn, mogen zijn, is een vrijheid die ieder toe komt. Waarom moeten we gezamenlijk vast stellen :"niet meer" ???
Citeer
 
 
#2 Jacob 09-09-2018 19:25
Dus (andersom geredeneerd) 50% van de vrouwen willen, aldus het onderzoek, wel degelijk topless.

Dat lijkt mij best een hoog percentage als je het vergelijkt met het huidige beeld. Dus een heel erg Positieve uitslag!
Citeer
 
Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.