Cap d'Agde onder vuur

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Strand Cap d'Agde
Strand Cap d'Agde
Het jaar 1974: Nederland verliest de WK-finale van Duitsland; Volkswagen introduceert de Golf als opvolger van de Kever en ABBA wint met Waterloo het Eurovisiesongfestival. In de schaduw van deze grote gebeurtenissen legt het 14de congres van de Internationale Naturisten Federatie (INF-FNI) in het Franse Agde de volgende definitie vast: ‘Naturisme wordt gekenmerkt door gemeenschappelijke naaktheid, die als doel heeft het bevorderen van zelfrespect, respect voor de medemens en eerbied voor natuur en milieu’. Niemand kon toen weten dat Agde zo'n heet hangijzer zou worden...

Want 36 jaar later, en 18 congressen verder, staat Agde opnieuw op de agenda van de INF-FNI. Beter gezegd: Cap d’Agde, de badplaats waar in de afgelopen decennia het grootste naturistencentrum van de wereld ontstond. In de zomermaanden lopen er dagelijks tienduizenden mensen bloot rond, op zoek naar zon, zee, strand en ander vakantievertier. Tot de laatste categorie behoren echter steeds vaker seksueel getinte activiteiten, met name op het strandgedeelte in de buurt van de naturistencamping. Op aandrang van de Franse federatie is tijdens het 32ste INF-congres in Italië besloten tot een internationaal protest.
De petitie wordt binnenkort overhandigd aan burgemeester d'Ettore van Agde, in de hoop dat hij er alles aan gaat doen om van Cap d’Agde weer een ‘gewone’ naturistenbestemming in Frankrijk te maken. De burgemeester lijkt op voorhand niet echt onder de indruk van de naturistische commotie. In een vergadering van de gemeenteraad zei hij: 'Wij hebben het swingersleven of partnerruil in Cap d'Agde niet uitgevonden. Het is een trend, die zich in de afgelopen 10 jaar heeft ontwikkeld en doorgezet. En ik kan geen agent bij alle 40.000 naturisten zetten'.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde