Naaktstranden in Italië

1.02 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Artikelindex

Een echte volkstelling is er niet geweest, maar er zijn in Italië naar schatting 750.000 naturisten, nudisten of andere blootrecreanten. Die groep kan in eigen land inmiddels terecht op 14 terreinen, waarvan de meeste zijn aangesloten bij de landelijke naturistenfederatie Federazione Naturista Italiana (Fenait). Een bloot alternatief voor deze accommodaties zijn de naaktstranden, die je over het hele land kunt vinden. Puur op reis zet de blote mogelijkheden voor je onder elkaar, waarbij je wel moet beseffen dat Italië slechts een handjevol officiële naaktstranden kent. Op de andere plekken is sprake van gedogen of zonnebaden op eigen risico…

NOORD

Ravenna (regio Emilia-Romagna)

Lido di Dante is volgens velen het populairste naaktstrand van Italië. Het strandgedeelte is sinds 2002 officieel voor naturisme aangewezen. Borden geven aan waar je ongestoord bloot kunt zonnen en zwemmen. Lido di Dante ligt in de buurt van camping Classe.

Eraclea Mare (Veneto)

Het tweede officiële naaktstrand in het noorden is Isola del Mort. Je vindt het strand ten zuiden van het kustplaatsje Eraclea Mare.

La Spezia (Ligurië)

Spiaggia di Guvano is misschien wel het bekendste naaktstrand van de Italiaanse Rivièra, niet in de laatste plaats omdat naturisme er wordt gedoogd door de plaatselijke autoriteiten. Het strand ligt tussen vijf pittoreske dorpen, die bekend staan als Cinque Terre. Het terrein is het beste te bereiken met de lokale trein vanuit La Spezia of Levanto, aangezien je er nauwelijks kunt parkeren. In de buurt tref je ook geregeld naakte zonaanbidders aan op de rotsen bij Punta Bianca, een afgelegen plek bij Ameglia.

Pavia (Lombardije)

Ponte della Becca, op een kleine twee kilometer van het stadshart, wordt geregeld door naturisten bezocht. Naturisme wordt hier door de autoriteiten gedoogd.

Triëst (Friuli-Venezia Giulia)

Beroemd onder naturisten en nudisten is Costa Dei Barbari, dat als naturistisch gedoogstrand in de boeken staat. De natuurlijke omgeving en gemakkelijke toegang maken het tot een populaire plek, ook bij gezinnen. Je vindt het strand langs de kustweg naar Triëst, op een paar minuten met de auto vanuit Sistiana. Wie een alternatief zoekt voor Dei Barbari vindt op een paar kilometer Filtri di Aurisina.

Imperia (Ligurië)

Bloot in Italië, op nauwelijks twee kilometer van de grens met Frankrijk. De plek voor liefhebbers in Imperia heet Capo Mortola. Volg de kustweg vanuit Ventimiglia in westelijke richting, dus in de richting van Frankrijk. Na een kleine 7 kilometer ben je bij genoemde kaap. Een smalle straat aan de overkant van een klein benzinestation leidt naar het strand waar naaktrecreatie wordt gedoogd.

Ferrara (Emiglia-Romagna)

Een lokale groep naturisten heeft zich met succes beijverd om naaktrecreatie mogelijk te maken aan de noordkant van Lido delle Nazioni en Lido di Volano. Het betreffende strandgedeelte wordt met borden aangegeven.

Genua (Ligurië)

Naaktrecreanten vind je vaak aan het eind van het strand Chiavari.

Savona (Ligurië)

Varigotti is een bezoek waard vanwege Torre Saracena, aan de punt van het lange textielstrand. Het strand op een landtong is per boot bereikbaar of via een korte, maar steile wandeling.

Brescia (Lombardije)

Rocca di Manerba ligt aan de westelijke oever van het prachtige Lago di Garda. Het naaktstrand aan het Gardameer is een van de mooiste recreatieplekken voor naturisten in het Italiaanse binnenland.

Lecco (Lombardije)

Dit strand ligt aan de rivier Adda, op zo’n 50 kilometer ten noordoosten van Milaan.

Varese (Lombardije)

Strand op een zandbank van de rivier Ticino, onder de rook van de Milanese luchthaven Malpensa.

Venezië (Veneto)

Aan het zuidelijk deel van het Lido di Venezia, een eiland in de Adriatische Zee, ligt Lido degli Alberoni. Maar net als op het nabijgelegen Spiaggia della Brussa hebben de lokale autoriteiten het niet zo op naturisten, zeker niet in het hoogseizoen.
 
Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.