Australië: in je blootje 'down under'

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Wanneer het in Nederland, en een groot deel van Europa, winter is kun je voor een lekkere blote vakantie ook eens denken aan Australië. Je vindt er prachtige stranden, gezellige terreinen en maakt er kennis met de relaxte levensstijl van de bewoners 'down under'. En er zijn bovendien veel blote evenementen, zoals het jaarlijkse strandcarnaval op Samurai Beach Anna Bay Australië.

 

Het naturisme in Australië is namelijk niet zozeer een individuele, als wel een sociale, veilige, familiegeoriënteerde en ontspannen levensstijl. Blootrecreatie speelt zich, net als in Groot-Brittannië, vooral af in clubverband. Volgens een beschrijving van de Australische Naturistische Federatie is het naturisme: 'Natuurlijk en actief leven, met respect voor natuur en medemens. Jezelf ontdoen van alle beperkingen, vooringenomenheid en agressie zodat je teruggaat naar een natuurlijke en tolerante leefstijl ten behoeve van iedereen.' Dit sociale aspect is wezenlijk belangrijk voor de Australische naturist. En dat merk je. De verschillende naturistische groepen hebben een uitgebreid ‘vriendennetwerk’, zodat je, waar je ook bent, altijd wel een medenaturist of naturistengroep vindt. 

Oorsprong van het naturisme in Australië

Dit 'sociale naturisme' bestaat al ruim 80 jaar en ontstond in besloten clubs die, strenge regels en voorschriften hanteerden voor het lidmaatschap. Maar mede door de invloed van media als bladen, films en televisie kwam het naturisme steeds meer in de openbaarheid en veranderde het karakter van de clubs. De strenge regels werden gevierd en het publiek keek ook niet zo argwanend meer tegen 'bloot' aan. Dat leidde in de jaren 60 tot het gedogen van topless zonnen. In 1975 werd het in het zuiden van het land het allereerste officiële naaktstrand geopend. Om de drempel te verlagen, wordt naaktrecreatie op de vele stranden en in de clubs en resorts, vaak 'clothing optional' genoemd. En Australië heeft hele bijzondere blote zwemplekjes.

Naturistische wet- en regelgeving

Bloot zijn is in de meeste staten niet verboden, tenzij er sprake is van onfatsoenlijke bedoelingen, of aanstootgevend gedrag. Wat lastig is dat elke staat eigen wetten heeft zodat 'aanstootgevend' wel eens verschillend wordt geïnterpreteerd.
Het rijtje officiële naaktstranden is uitgebreid en je vindt ze in het hele land met uitzondering van Tasmanië en Queensland. Hier is bloot strafbaar. Al kun je in rustige baaitjes vaak zonder problemen bloot zonnen. Maar let wel op waar je dat doet, want in Queensland geldt er zelfs een verbod op topless te zonnen. Een poging om hier toch een aantal gedoogstranden te legaliseren, is door het bestuur van Queensland tegengehouden uit angst voor het aantrekken van ‘verkeerd publiek’. 

Beste periode voor een lekkere vakantie

Omdat de Australische seizoenen omgekeerd zijn aan de Europese zijn de maanden september tot en met maart het geschiktst. Houd er wel rekening mee dat door de grootte van het land, ook de verschillen in temperatuur erg groot kunnen zijn. Zo kan het zomers heet zijn in bijvoorbeeld West-Australië en Queensland, terwijl het bij het Groot Barrièrerif dan juist regenseizoen is. Ook is het zuidoosten van Australië veel koeler dan het tropische uiterste noorden. Ruim 70 procent van het land, ook wel The Outback genoemd, heeft een woestijnklimaat.
Wil je weten welke naturistische mogelijkheden er zijn kijk dan vooraf of ter plekke op internet. VVV's hebben hier geen of weinig informatie over.

Tip:
Heb je een club of terrein gevonden, ga er dan niet op de bonnefooi naar toe, maar meld je vooraf aan. Vaak staan de adressen niet volledig op internet en krijg je het laatste stukje van de route per telefoon.

 

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde