Blije belevenissen op Bélézy

3.8 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Mas op Bélézy, Provence
Mas op Bélézy, Provence
Twee keer naar eenzelfde camping of hotel, menigeen moet er niet aan denken. Kleine en grote teleurstellingen liggen namelijk op de loer; die leuke serveerster is uiteraard vertrokken en de aimabele accommodatie van toen blijkt getroffen door het geweld van grootheidswaanzin.
Die angst leefde – eerlijk gezegd – ook een beetje bij ons, toen we recent weer naar Domaine de Bélézy trokken, de naturistencamping in het hart van de Provence. De eerste keer was met twee kleine kinderen in de jaren ’90; nu gingen we opnieuw buiten de schoolvakanties, maar zonder de kinderen die hun vakantieplezier elders en op een heel andere manier wensten in te vullen. En dan is natuurlijk iedereen vooral benieuwd naar de conclusie? Die is simpel doch oprecht: zo’n hernieuwde kennismaking kan gewoon heel aangenaam zijn.
Op het eerste gezicht lijkt de tijd nauwelijks vat te hebben gekregen op het bosrijke domein van 25 hectare met kampeerplaatsen, huisjes en bungalows, gelegen tussen het bergmassief de Luberon en de Mont Ventoux. Onze eerste wandeling levert als nieuws vooral de speciale plekken voor campers, het wellnesscentrum, een rij bijzondere lodges en de verhuur van ook elektrische fietsen op. Nog belangrijker is echter wat is gebleven: de karakteristieke 17de-eeuwse Provençaalse Mas, het grote zwembad, het uitzicht op de Mont Ventoux, maar vooral… de sfeer. In een kleine twintig jaar verandert kennelijk niet alles, gelukkig maar.

Onderling respect

Bélézy, met op de achtergrond de Mont Ventoux
Bélézy, met op de achtergrond de Mont Ventoux
Die eer is vooral weggelegd voor de eigenaren Pascal en Madelon, voor wie Bélézy een heel bijzondere plek is. De Fransman en de Nederlandse leerden elkaar namelijk kennen op het terrein aan de voet van de Ventoux. Hij was er in de jaren ’70 eerst vakantiekracht, later manager en inmiddels directeur/eigenaar; zij kwam er als vakantieganger en is vandaag de dag mede-eigenaar van het bedrijf in Bédoin. De twee runnen Bélézy nog altijd als het Bélézy van de beginjaren: als naturistencamping voor het hele gezin, waarbij onderling respect en respect voor natuur en milieu centraal staan.

En zo vermaakt de jeugd zich in de zwembaden, bij het handboogschieten of op de schaduwrijke speelplek in het bos en vermaken anderen zich onder de eeuwenoude platanen bij de Mas met een potje petanque, een boek, een workshop naaktmodeltekenen, muziek of zang, of genieten van een proeverij van streekproducten. Of ze doen even helemaal niks, want relaxen lukt in dit paradijs van rust en ruimte ook heel goed.

Massage

Een mooie plek om rust te vinden is het ‘centrum voor balneotherapie & wellness’, gelegen naast de winkel. Wij kiezen voor een massagedouche, met aansluitend een ontspanningsmassage van een half uur. De tegenstellingen in de behandelingen kunnen nauwelijks groter: bij de eerste houd ik me in een doucheruimte als een bejaarde balletdanser angstvallig vast aan een rail aan de muur, terwijl een meneer vanaf een meter of drie een keiharde waterstraal tegen m’n blote lijf spuit; bij de tweede zak ik langzaam weg in een droom, opgewekt door een masseuse met vederzachte handen.

Terras Bélézy
Terras Bélézy
Terras Bélézy
Terras Bélézy
 

De schoonheidsbehandeling bewaren we voor later, want het is tijd voor de welkomstborrel. Die wordt geschonken bij de Mas, het lokale trefpunt voor bloteriken van alle leeftijden. Op de borrel – in het voor- en naseizoen op maandag, in juli en augustus gekoppeld aan de zondagse markt met lokale producten – kun je kennismaken met andere gasten en met het team van Bélézy. En zo kom je onder meer alles te weten over workshops, uitstapjes, muziek- en filmvoorstellingen, het restaurant en andere zaken op dit ‘leisure park met services’, zoals Pascal dat omschrijft.

Tenten voor trekkers

Die typering is zo gek nog niet, ontdekken we bij een tweede wandeling over de camping. We komen onder meer langs eenvoudige tenten op palen, gericht op trekkers zoals backpackers, fietsers en wandelaars. De eenvoudige behuizingen hebben echter wel een stroomaansluiting. ,,Zodat iedereen bijvoorbeeld zijn of haar iPhone of ander device kan opladen,” zegt Pascal met een milde glimlach.

Je merkt aan alles, wij vinden Bélézy een heel aangename plek om te zijn. En we voelen ons gesterkt in dat oordeel door de ANWB, die het terrein met drie andere campings in Europa nomineerde voor de Mooiste naturistencamping van 2014. De eerste prijs ging uiteindelijk naar Valalta (Kroatië), maar Bélézy was wel de enige Franse genomineerde. En zeggen we met een gerust hart dat we in ieder geval dit jaar op de mooiste naturistencamping van Frankrijk waren.

Oh ja, er was trouwens nog iets veranderd ten opzichte van ons eerste bezoek aan Bélézy, al heeft dit slechts zijdelings met de accommodatie te maken. In de jaren ’90 beklommen we de Mont Ventoux met de racefiets; dit keer gingen we met de auto, zeg maar omwille van de tijd. Een nieuwe beklimming met de fiets staat inmiddels in de agenda, gekoppeld aan een nieuw bezoek aan Bélezy. Want twee keer naar dezelfde plek op vakantie gaan, hoeft geen straf te zijn. Sterker nog, het kan uitnodigen voor een derde keer.

Lees de reportages over de Provence, Valensole en de Mont Ventoux op Puur op reis

Naam: Domaine de Bélézy
Plaats: Bédoin
Departement: Vaucluse
Regio: Provence-Alpes-Côte d’Azur
Website:  www.belezy.com

 

 
 
Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde