Rab, waar de koning bloot zwom

1.5740740740741 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Kandalora, de intieme baai op het Kroatische eiland Rab, zou een anonieme inham zijn gebleven, als er op 11 augustus 1936 niet iets opmerkelijks was gebeurd. Op die zomerse dag baadden de Britse koning Edward VIII en zijn latere echtgenote Wallis Simpson er in hun blootje, naar verluidt met instemming van de lokale autoriteiten. En zwemmen zonder kleren mag er sindsdien nog steeds.

Het strand – lokaal ook wel English Beach of Nudistička Plaža genoemd – ligt aan de zuidkant van het schiereiland Frkanj, onderdeel van de baai van Kvarner. Het paradijsje is te bereiken per auto, per fiets en per taxiboot. De laatste vertrekt vanaf de boulevard van Palit en brengt je rechtstreeks naar het oudste naaktstrand van Rab, misschien ook wel van Kroatië of zelfs van de wereld... Wie met de auto komt, kan parkeren bij het complex Suha Punta en dat naar Kandalora lopen. Borden met FKK Frkanj geven aan dat je je doel hebt bereikt.

De vrouwen zijn streeploos bruin

Tegen zo’n bord parkeer is vandaag mijn huurfiets, waarmee ik vanuit de stad Rab naar het beboste eiland ben gereden. En dan is meteen een van de pluspunten van de baai benoemd, onder de vele bomen is altijd wel een lekker plekje in de schaduw te vinden. Kandalora kent de nodige faciliteiten, zeker in het hoogseizoen. Twee restaurants, een strandbar, douches en sportmogelijkheden, je vindt het allemaal langs de strook van anderhalve kilometer die voor naaktrecreatie beschikbaar is. Het strand is rotsachtig, met drie inhammen vol kiezels, maar gelukkig zijn er voldoende plekken waar je veilig het water in kunt.

Puur op reis: Kandalora, Rab Puur op Reis: Rab, koning Edward VIII en Wallis Simpson Puur op reis: Rab, Kandalora

Vandaag, een aangename dag eind september, is het stil op Kandalora. Eén restaurant is weliswaar nog open, maar de beheerders zijn vooral druk doende het etablissement winterklaar te maken. Op het strand ligt een handjevol zonzoekers. Onder hen twee Duitse vrouwen, die wel vaker bloot zonnen want ze zijn nahtlos braun. ,,Een heerlijke plek. Ja, we zijn al vaker op Rab geweest. Rust, ruimte, natuur. Vliegen op Zagreb en dan met de huurauto hierheen. Zalig!” Dat ze op historische naturistische grond liggen, is voor hen nieuw.

Mijn eigen Wallis Simpson

Natuurlijk moet er worden gezwommen, anders is mijn bezoek aan Kandalora niet compleet. Het zeewater is behoorlijk fris, ik kan niet anders zeggen, maar eenmaal door begin ik aan mooie dingen te denken. Daar komt nog bij dat een van de Duitse vrouwen ineens naast me opduikt, als mijn eigen Wallis. Van 1936 naar 2016 is soms een kleine stap.

WEETJE De meeste stranden van Rab liggen bij Lopar. Van de 22 zijn er drie bestemd voor naaktrecreatie: Ciganka, Sahara en Stolac.


Terug in Grand Hotel Imperial, mijn thuisbasis op Rab, loop ik even langs de Royal Corner, die is ingericht om de herinnering aan het Britse bezoek levend te houden. Aan de wand hangen vooral zwart-witfoto’s en krantenknipsels van 80 jaar geleden, waarop Edward en Wallis verliefd wandelen, zitten, praten. Beelden van de skinny dip ontbreken.

Mijn oog valt op een brief uit 2011 van Zdenko Antešić, de toenmalige burgemeester van Rab. Het betreft een officiële uitnodiging, gericht aan het Britse koningshuis. Maar prins William en Kate Middleton kwamen uiteindelijk niet naar Kroatië; ze hadden het volgens een hotelmedewerker te druk met de voorbereidingen van hun huwelijk op 29 april 2011. Hopelijk komt het er ooit nog van, want de Britten hebben op Rab wel een traditie hoog te houden.

TIME TO SMILE

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde