Kamperen met je billen bloot

1.7 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

b_250_180_16777215_00_images_stories_naturisme_frankrijknaturisme_belezymensen.jpgUit nood geboren. Dat was onze eerste naturistische kampeerervaring. We wisten wel wat naturisme was, maar hadden er nog nooit aan gedacht om het zelf eens uit te proberen. Tot die ene keer in Frankrijk dus, zo'n 20 jaar geleden. We gingen met de kinderen, destijds 8 en 12 jaar, op weg voor een zonnige vakantie in Frankrijk.

 

 

Zoals altijd

Net als altijd haken we de caravan achter de auto en vertrekken. Ook nu hebben we niet gereserveerd omdat we het leuker vinden om te zien waar we uitkomen. Voor het eerst in jaren zit het ons niet mee. De campings waar we ons melden zitten allemaal tjokvol. Het wordt later en later en de stemming in de auto is ondertussen tot onder het nulpunt gedaald. Toen, nog zonder internet, had je gidsen bij je om campings te zoeken. We ploegen ons een weg door de vakantiespullen en vinden de stapel gidsen die we van iemand hebben gekregen. Er zit ook een gids met naturistencampings bij. Misschien kunnen we hier een plekje vinden. Het zal op zo'n naturistenterrein toch niet zo druk zijn? Of we het leuk vinden weten we niet, maar één nachtje moet te doen zijn. Als we maar ergens kunnen staan. Snel! We besluiten het er op te wagen.

Blote hulp

Een blik in de gids leert ons dat er twee campings in onze directe omgeving zijn. Aan de hand van de beschrijvingen (zwembad, kinderactiviteiten) maken we een keus. Dan volgt, want nog geen navigatiesystemen, de zoektocht naar de camping. Met hulp van een vriendelijke Fransman komen we bij het toegangshek en bellen aan. We worden allerhartelijkst ontvangen door de campingbeheerder. Ja, er is nog plaats, en ja, we moeten lid worden van de club, maar geen nood, dat kan gewoon ter plekke en mag ook straks hoor, als we even bijgekomen zijn. "Zoek maar een plekje uit", is de boodschap. En wat een grote plekken zijn dat.  We vinden er een achteraan op het veld. Wel zo prettig. Als we uitstappen, schiet een aantal mensen ons spontaan te hulp met het afhaken en neerzetten van de caravan. Die blote hulp is zeer welkom en al snel zijn we geïnstalleerd. Na wat dralen en tijdrekken moeten ook wij uit de kleren. De eerste 5 minuten is wat onwennig, maar dan zijn we de schaamte voorbij. We lopen een rondje om de camping te verkennen en zien gezinnen met jonge kinderen, oudere echtparen en ja, ook tieners. Al die kampeerders doen niet anders dan al die dingen die je op een textielcamping ook doet. Maar dan in je blootje.

Hoe gemakkelijk

Strand
Strand
De volgende dag besluiten we er nog een dagje achteraan te plakken. En de dag daarna blijven we ook.... Uiteindelijk staan we een volle week op de camping en leren alle geneugten van het naturistisch kamperen kennen: lekker douchen zonder dat je in een veel te klein hokje moet afdrogen en aankleden. Zwemmen zonder zwembroek blijkt een verademing: geen nat stukje plakkerige stof. Streeploos bruin is echt heel mooi en wat is het heerlijk op het strand zonder bikini. Wat we ook leren is dat naturistisch kamperen niet betekent dat je kou moet lijden. Is het wat frisser dan trek je gewoon iets aan.

Sinds die zomer kamperen we bij voorkeur op naturistenterreinen. Wat een vrijheid. En wat een gemak ook: je kunt met veel minder kleding toe. Je pakt een tas met spullen voor als je de camping af gaat, voor ’s avonds en voor als het koud wordt. Het ligt aan de camping of je bloot in de supermarkt of de bar mag, maar als dat niet is toegestaan sla je gewoon een omslagdoek of handdoek om. Het merendeel van de dag draag je gewoon je vel. Makkelijk wassen!

Gewoon, zoals je bent

Wij zijn blij dat we destijds, bij toeval, het naturisme hebben ontdekt. We ontdekten vrijheid, gemak en een fijne sfeer. We weten dat op een naturistenterrein de mens geaccepteerd wordt zoals hij is. Kleren maken hier niet de man, de man is gewoon een mens. Zoals jij en ik. Oud en jong, met en zonder kinderen. Met of zonder handicap. Het zijn mensen die het leuk hebben in hun vakantie. Die kamperen, zonnebaden, zwemmen, kaarten, spelletjes doen, eten en drinken. Maar dan met de billen bloot.

Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

‘Naturisme is geen seksuele uitspatting’

Naturisten zijn gewone mensen die zich vrij willen voelen met respect voor elkaar, de natuur en de leefomgeving en die het lichaam de natuurlijkste zaak van de wereld vinden en niet iets om je voor te schamen, schrijft Johan van Knegsel, oud-bestuurslid van naturistenvereniging Solonat, in de brief van de dag in de Volkskrant.

Lees meer

Language

nlenfrde