Adembenemend: Languedoc-Roussillon en de Provence

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

b_240_160_16777215_00_images_stories_naturisme_frankrijknaturisme_belezymas1.JPGDe Languedoc-Roussillon en de Provence hebben langs de kust tal van naturistische mogelijkheden: van grote terreinen tot privénaaktstranden. Wie niet per se naar de Middellandse Zee hoeft, vindt ook in het binnenland van deze zuidelijke regio’s van Frankrijk zeker iets van zijn of haar gading. De meeste terreinen liggen in een adembenemende natuur en niet zelden aan een indrukwekkende rivier!

 


Terreinen voor natuurliefhebbers

In de Languedoc-Roussillon en de Provence liggen bekende en minder bekende naturistenterreinen. Een selectie in willekeurige volgorde:
La Genèse

La Genese
La Genese
De camping ligt in het steile kloofdal van de Cèze, pal aan de rivier. Het weelderig begroeide terrein in Mejannes-le-Clap is uitermate geschikt voor natuurliefhebbers. Voor wie actief wil zijn, kan meedoen aan een van de vele evenementen die op deze familiecamping in de Cevennen worden georganiseerd. De omgeving leent zich voor ontdekkingen, onder meer te voet.
La Sablière

La Sabliere
La Sabliere
Op de grens van de Ardèche en de Provence ligt dit domein, net als La Genèse direct aan de rivier de Cèze. De grote familiecamping bij Barjac, in het hart van de Cevennen, verzorgt speciale activiteiten voor de jeugd van 13 tot 18 jaar. Op het gebied van onderkomens zijn er veel huurmogelijkheden, onder meer van chalets en huisjes. Uiteraard kun je ook je eigen uitrusting meenemen.

Domaine naturiste les Lauzons

b_175_110_16777215_00_images_stories_naturisme_frankrijknaturisme_leslauzonsbad.jpgIn Limans, op zes kilometer van het bekendere Forcalquier, ligt camping Les Lauzons in een dal van eiken, jeneverbes, tijm en lavendel. Het terrein aan de rand van de Luberon is 60 hectare groot, voldoende dus voor mooie wandelingen. Bovendien ligt het op een hoogte van 500 meter, waardoor de nachten in het algemeen als verfrissend worden ervaren.

Domaine du Petit Arlane

Petit Arlane
Petit Arlane
Het terrein met een familiaire sfeer ligt in het hart van het parc naturel du Verdon. De camping van 75 hectare in Valensole is een goede uitvalsbasis voor het bezoeken van de bekende Gorges du Verdon en van het Lac de Sainte Croix, een trekker voor watersporters. Op le Petit Arlane kunnen prachtige naturistische wandelingen worden gemaakt.

Domaine de Bélézy

Bélézy
Bélézy
Aan de voet van de Mont Ventoux ligt dit kleine dorp, waar het draait om rust, respect en andere naturistische waarden. Centraal op de accommodatie van 25 hectare staat de Provençaalse Mas, een prachtig gebouw daterend uit de 13de eeuw. Op Bélézy zelf kan worden gesport, muziek gemaakt en worden geluierd in het wellnesscentrum. Sportieve fietsers doen minstens één keer een poging om de Ventoux te bedwingen.

Origan

Origan
Origan
Hemelsbreed ligt dit terrein op slechts 30  kilometer van de Middellandse Zee en de stranden. Origan is aangelegd op terrassen, die uitzicht bieden op de schitterende omgeving van de Var en de Haute Provence. 'De natuur is een prachtig theater', is dan ook een toepasselijke slogan. Origan Village heeft een mooie tropische vegetatie, die je bijna doet denken aan een vakantie in een ver buitenland.

Ontdekkingen in de regio

Omgeving van de Verdon

Deze streek heeft veel interessante plaatsen. Puget-Théniers is bijvoorbeeld bekend van de ruïnes van het kasteel Grimaldi, maar ook de joodse wijk is een bezoek waard. Centraal in het parc naturel du Verdon ligt het vestingstadje Castellane. Ga zeker naar de kerk Saint-Victor. In de directe omgeving liggen de beroemde Gorges du Verdon en het Lac de Castillon, waar alle vormen van watersport mogelijk zijn. Iets rustiger van aard is een ritje met de stoomtrein, die Digne les Bains verbindt met Nice en in Annot een halte heeft.

Lavendel
Lavendel
Plateau van Valensole (Alpes de Haute-Provence). Waar het smaak betreft staat het stadje Valensole in de top 100 van prominente plaatsen in Frankrijk. Die klassering is te danken aan de lavendelhoning, die er wordt gemaakt. Aanraders in de regio: de romaanse kerk van Saint-Martin-de-Brômes, het museum van de prehistorie in Quinson en het kasteel d’Allemagne-en Provence.

Vallei van de Durance (Alpes de Haute-Provence). Manosque, de geboorteplaats van schrijver Jean Giono, heeft een prachtig historisch centrum, met als blikvanger de kerk Saint-Sauveur.

De kathedraal Notre-Dame-du-Marché, de oude wijken en de citadel ; het zijn slechts voorbeelden van al het moois in Forcalquier. deze plaats. In de directe omgeving is Le Massif de la Lure een must voor natuurliefhebbers.

Haut Vaucluse

Bédoin, Malaucéne en Sault. Wielrenners en fervente wielertoeristen kennen de dorpen in de Haut Vaucluse als geen ander : ze bieden alledrie toegang tot een lange klimtocht naar de top van de Mont Ventoux. Voor wie liever in de dorpen rondkijkt : ‘s zomers zijn er veel activiteiten, zoals markten met ambachtelijke producten. In de regio is verder Valréas een bezoek waard, vanwege het kasteel Simiane en de kerk Notre-Dame-de-Nazareth.  Wijnliefhebbers bezoeken Vacqueyras en Gigondas, de laatste vooral als naamgever van een grand cru van de Côtes-du-Rhône. 

Meer bekend is Vaison-La-Romaine, onder meer door de Romeinse brug over de Ouvèze. Maar ook het historische centrum is aanlokkelijk, met trekkers als de kathedraal Notre-Dame-de-Nazareth en de kapel Saint-Quentin.Nederland heeft een bijzondere band met Orange, die al dateert van de 16de eeuw. De plaats heeft veel bezienswaardigheden, waaronder het Théâtre Antique en la Colline Saint-Eutrope.

Omgeving van de Cèze, in de Gard

Ten zuiden van de Gorges van de Ardèche kan in Bagnols-sur-Cèze en omgeving een mooie wandeling worden gemaakt, die met pijlen is aangegeven. Informatie is te krijgen bij de VVV. Met de auto is vanuit de gemeente een route van 109 kilometer te maken naar La Roque-sur-Céze, langs onder meer de waterval van Sautadet.

Uzes
Uzes
Een must voor bezoekers van dit deel van Frankrijk is uiteraard Nîmes. Middeleeuwse straten, Romeinse monumenten ; de stad heeft ze in overvloed. Met de beroemde arena noemen we er hier slechts één. In de regio zijn verder interessant Saint-Gilles, de abdij van Saint-Roman, de Pont du Gard, de stad Uzès en het bijzonder mooi gelegen Aigues-Mortes.

 
 

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde