Bloot in het Franse binnenland

3.0833333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Druiven bij Bergerac
Druiven bij Bergerac
Als het strand niet allesbepalend is, dan valt in Frankrijk zeker een naturistische vakantie in de Dordogne/Périgord en de Limousin te overwegen. In beide bekende toeristische regio’s zijn verscheidene interessante terreinen, met heel veel mogelijkheden. En mocht het in de zomer toch te warm worden; ze hebben allemaal zwembaden en zwemmeertjes, sommige zelfs met grote glijbanen!
 

 

Terreinen: natuur en natuurlijk

Monts de Bussy
Monts de Bussy
Monts de Bussy
Dit geaccidenteerd landgoed van 10 hectare ligt in Eymoutiers aan de Vienne. Vanaf het hoogste punt van de camping, op bijna 500 meter, kun je over de Limousin uitkijken. Als gast kun je naar het verwarmde zwembad, de baan voor pétanque en naar de ontmoetingsplaats. Voor de kleinsten is er een speeltuin. Wie actief wil zijn, kan kanoën op de Vienne. Minder spectaculair wellicht, maar wel zo lekker is het maken van een blote wandeling op een van de rustige paden.
Creuse Nature
Creuse
Creuse
In het ongerepte hart van Frankrijk ligt Centre de vacances naturiste Creuse Nature. Natuur, welzijn en cultuur; het zijn belangrijke elementen op de 19 hectare grote accommodatie in Boussac. Zo wordt er veel gemusiceerd, onder meer tijdens open podia. Twee keer per week kan yoga worden beoefend. Centraal op het terrein liggen het overdekte zwembad, het buitenbad en het restaurant met bar. De 100 plaatsen zijn verdeeld over het bos, langs het meer of bij de zwembaden.
Terme d’Astor
terme d'Astor
terme d'astor
De camping in Saint-Avit-Rivière ligt op een plateau in een glooiende bosrijke omgeving. Op 17,5 hectare bos en weide zijn 100 ruime plaatsen. De meeste plekken hebben een aansluiting voor elektriciteit. Het zwembad (20 bij 10 meter) heeft een jetstream en een whirlpool; voor de kleintjes is er een peuterbad met fontein. Terme d’Astor is autovrij; alleen bij aankomst en vertrek mag het vervoermiddel op het terrein. In het restaurant kunnen specialiteiten van de Périgord worden gegeten.
Domaine Laborde
Petanque La borde
Petanque La borde
De 4-sterrencamping in Monflanquin biedt op 20 hectare plek aan 150 gezinnen. Naast 30 chalets zijn er 120 kampeerplekken. Die zijn niet alleen ruim (minstens 120 m²), maar ook allemaal voorzien van elektriciteit. Waterpret is het toverwoord op Laborde. Er waren al een overdekt, subtropisch zwembad met sauna; een groot buitenbad en een buitenbad voor kinderen, en daar is inmiddels een nieuw buitenzwembad met waterglijbaan bijgekomen. En wie natuurlijker wil zwemmen, kan dat doen in een van de twee meren, die er op die bijzondere terrein zijn.

Ontdekkingen in de regio

Limousin

 • Dal en bergen Limousin
  dal en bergen limousin
  Le Parc Naturel du Livradois-Forez: Wandelen, fietsen, paardrijden: zo maar enkele mogelijkheden in het gebied rond la Plaine d’Ambert, les Monts de Forez, les Haut et Bas Livradois en le Massif de la Chaise-Dieu.
 • In Chambon-sur-Voueize staat een van de belangrijkste Romaanse kerken in de Limousin. Opmerkelijk zijn de twee klokkentorens.
 • Bourganeuf kent een interessante geschiedenis. In de 12de eeuw werd in de stad een kasteel gebouwd, waar drie eeuwen later Prins Cem – troonkandidaat in het Ottomaanse Rijk – gevangen werd gehouden. Bourganeuf kreeg later nog meer bekendheid omdat het in 1886 als derde stad van Frankrijk elektriciteit kreeg, opgewekt uit water. Dit met dank aan de Franse ingenieur Marcel Deprez, die hiervoor speciale voorzieningen aanbracht in de rivier de Taurion.
 • In het kasteel van Boussac leefde de 19de-eeuwse schrijfster George Sand. Vandaag de dag worden in het kasteel in de zomermaanden wandtapijten uit Aubusson tentoongesteld. Rond Boussac zijn vooral interessant de Pierres Jaumâtres, enorme afgesleten granietblokken, en de vesting Toulx-Sainte-Croix.
 • De kerk Saint-Jacques in Auzances heeft fresco’s, die een bezoek meer dan waard maken. Datzelfde geldt voor de muurschilderingen uit de Gallo-Romeinse tijd in het buitenverblijf van Cujasseix, bij Rougnat.
 • Het houtwerk aan de 17de-eeuwse abdij in Moutier-d’Ahun is een omweg waard. Mensen die zijn geïnteresseerd in gereedschap en techniek kunnen nog naar Le Musée des Outils et Techniques.
 • Felletin is bekend geworden door het enorme wandtapijt van 22 bij 12 meter, dat in de stad is geweven voor de kathedraal in het Britse Coventry. Ambachtelijk spinnen is goed te zien bij Terrade en in de ateliers Pinton.
 • Aubusson is de hoofdstad van het wandtapijt. Je vindt hier dan ook het Musée de la Tapisserie.
 • Niet ver van Limoges ligt Oradour-sur-Glane. Het dorpje veranderde op 10 juni 1944 voorgoed van karakter, toen Duitse troepen een massaslachting aanrichtten onder de bevolking. Liefst 642 mensen vonden de dood. Naast het oude centrum, op bevel van generaal De Gaulle sindsdien onaangetast gebleven, staat het Centre de la Mémoire. Indrukwekkend, voor jong en oud.
 • Ambazac in de Haute-Vienne is een paradijs voor vissers. Daarnaast zijn het park van het kasteel Montméry en het Museum voor Mineralogie en Petrografie een bezoek waard.
Périgord/Dordogne
 • De Gouffre de Proumeyssac in Le Bugue-sur-Vézère is een bijzondere grot. Niet alleen door de grootte, maar ook door het vallende water dat voorwerpen doet ‘verstenen’. Prachtig in ‘de kathedraal van kristal’ is het lichtspektakel, omlijst met muziek.
 • Wie Les Eyzies-de-Tayac zegt, zegt grotten. Tot de mooiste behoren Les Grottes du Grand Roc, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. De Grotte des Combarelles in hetzelfde dorp, waar meer dan 600 beeldjes staan, wordt gezien als het belangrijkste overblijfsel van het Magdalénien (tussen 18.000 en 10.000 jaar geleden).
 • Reignac staat bekend om zijn fortificatie. Aan het eind van het bezoek kan een tentoonstelling worden bekeken over het thema ‘Foltering in de middeleeuwen’. Voor mannen en jongens, zullen we maar zeggen.
 • In het zuiden van de Périgord, tussen de rivieren de Dordogne en de Couze, ligt het klooster van Cadouin. Met de bouw werd al begonnen in 1115.
 • Limeuil-Haut steekt hoog uit boven de samensmelting van de rivieren de Dordogne en de Vézère. Een panoramisch uitzicht over de waterwegen krijg je vanuit het Engels aangelegde park op de heuvel. In juli en augustus staat het lieflijke Limeuil bol van de activiteiten op het gebied van ecologie en natuur.
 • Monpazier is een belangrijke ‘bastide’, gesticht in 1284. In het zuidwesten van Frankrijk zijn 300 van dergelijke vestingsteden, waarvan 32 inmiddels als klassieke monumenten te boek staan.
 • Montbazilllac
  Montbazilllac
  Liefhebbers van zoete witte wijn, moeten naar Château Monbazillac. Eerst even proeven en dan nagenieten van het prachtige uitzicht over de vallei van de Dordogne. Van een heel andere orde is het automobielmuseum in Château de Sanxet in Pomport. Een fortificatie uit de 14de eeuw wordt hier gekoppeld aan een expositie van 30 zeldzame auto’s. ‘Het Louvre in de Périgord’. Die benaming wordt gegeven aan het Château de Lanquais. Een middeleeuws kasteel grenst in dit geval aan een onvoltooid paleis uit de renaissance.
 

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde