Naaktrecreanten Delftse Hout vrijgesproken

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Vrijdag 11 juli sprak de rechter in Den Haag acht naaktrecreanten vrij in het hoger beroep over de zaak Delftse Hout. De rechter vindt dat het Openbaar Ministerie onvoldoende heeft aangetoond dat de locatie ongeschikt is voor naaktrecreatie.  Zowel de vrijgesprokenen als NFN zijn erg blij met deze uitspraak nu vaststaat dat naaktrecreatie in de Delftse Hout geen overtreding is. De uitspraak volgde op een eerdere vrijspraak van 34 andere naaktrecreanten in januari van dit jaar. De acht recreanten die toen niet werden vrijgesproken gingen met de hulp van NFN (belangenorganisatie voor naaktrecreatie en naturisme) en mr. Spong in hoger beroep, en met succes.

 

Hoe het begon
In 2012 stelde de gemeente Delft een verbod op naaktrecreatie in voor de Delftse Hout, een recreatiegebied waar al ruim 30 jaar bloot van de zon wordt genoten. De gemeente vond het naaktstrand niet langer geschikt. Vooral omdat zij openbare seks in delen van het recreatiegebied wilde tegengaan. Zowel NFN als de bezoekers van het naaktstrand vonden het strand dat in 30 jaar tijd nauwelijks was veranderd nog steeds geschikt voor naaktrecreatie. Daarnaast vonden zij dit verbod een verkeerd gebruik van de wet op naaktrecreatie (art 430a WvS) en gingen in beroep tegen de uitgeschreven bekeuringen. De zaak kwam in januari voor de kantonrechter, waar het merendeel van de naaktrecreanten werd vrijgesproken. De rechter gaf in het vonnis echter een aanvullend criterium voor naaktrecreatie in de Delftse Hout: alleen bij minder dan 150 geklede bezoekers zou de locatie geschikt zijn voor naaktrecreatie. Acht recreanten hadden bloot in de zon gelegen op drukke dagen, en dus bleef hun boete staan.

Zwembroekenquotum
Door het zwembroekenquotum, zoals de door de kantonrechter aangegeven grens als snel werd genoemd, werd de situatie in het recreatiegebied alleen maar onduidelijker. Voor bezoekers was het onmogelijk te bepalen wanneer ze wel of niet naakt konden recreëren en ook voor handhavers was het een onwerkbare situatie. Het aantal geklede recreanten kon immers van dag tot dag en van moment tot moment veranderen. NFN liet het er niet bij zitten en nam mr. Spong in de arm om de overgebleven acht zaken in hoger beroep aan te vechten.

Mr. Gerard Spong
De bekende Amsterdamse advocaat nam de zaak graag aan, mede omdat hij het roerend met NFN eens was dat een plek die al 30 jaar geschikt is voor naaktrecreatie niet opeens ongeschikt kon zijn. In een ijzersterk pleidooi stelde de raadsman tevens dat de gemeente Delft de wet op een oneigenlijke manier had gebruikt en dat het door de kantonrechter geïntroduceerde criterium onwerkbaar was.

Naaktrecreatie niet verbonden

NFN is vooral blij dat nu vaststaat dat naaktrecreatie in de Delftse Hout niet verboden is en alle naaktrecreanten in hoger beroep zijn vrijgesproken. Ook in principiële zin is de uitspraak belangrijk: een recreant kan zelf de afweging maken of een plek – die niet officieel is aangewezen als naaktstrand – geschikt is voor naaktrecreatie. Een burgemeester of gemeente kan dat niet zomaar veranderen. Ook het invoeren van een zwembroekenquotum is naar het oordeel van het hof uit het oogpunt van rechtszekerheid niet wenselijk en in de praktijk niet hanteerbaar. Bij het tegengaan van problemen moeten instanties de daarvoor bedoelde wetsartikelen gebruiken. Uiteraard gaat NFN graag met de gemeente Delft in gesprek om ervoor te zorgen dat iedereen, ook de naaktrecreanten, met plezier in de Delftse Hout kunnen recreëren.

Opent dit ook voor jou weer de deuren naar naaktrecreatie in de Delftse Hout?

Reacties  
#1 Peter 12-07-2014 14:04
Opent dit ook voor jou weer de deuren naar naaktrecreatie in de Delftse Hout?
Niet alleen Delftse Hout, maar gaan we dan de Spaanse kant op, dat zou mooi zijn.
Citeer
#2 Sander 16-07-2014 20:59
Weet iemand waar het verslag van de rechtbank is in te zien op internet?
Het lijkt er op dat deze uitspraak nog veel (voor naturisme in Nederland) positieve uitwerkingen hebben.
Citeer
#3 Sander 16-07-2014 21:14
Op deze site wordt het goed beschreven en is ook jurisprudentie terug te lezen:
op [censored]artik el430a[censored ] of [censored]art43 0a[censored]
Citeer
Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde