Textieltoerist duikt op naaktstranden Catalonië

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Naaktstrand van Vera Playa, Spanje ©puurnaturisme
Naaktstrand van Vera Playa, Spanje ©puurnaturisme

Naaktstranden in de populaire Spaanse regio Catalonië worden meer en meer bezocht door textieltoeristen. Die komen er niet om hun badkleding eens af te leggen en naaktrecreatie te ontdekken, maar vooral vanwege de populariteit van deze vaak afgelegen, rustige kustgedeelten. Club Català de Naturisme (CCN), actief om de belangen van naturisten en nudisten in het noordoosten van Spanje te behartigen, werkt aan een project om naaktrecreatie te beschermen.

De groeiende belangstelling van deze ‘textiles’, zoals de groep textieltoeristen door de Spaanse naaktrecreanten wordt aangeduid, leidt er namelijk toe dat naaktstranden in de regio niet alleen onder druk komen te staan, maar zelfs langzaam dreigen te verdwijnen. Hoewel de CCN niets heeft tegen gemengde groepen op stranden, streeft ze in eerste instantie naar een veilige en rustige omgeving voor nudisten. Veel naaktstranden in Catalonië zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, onder meer door enthousiaste recensies online.

Foto's op sociale media

Op internet wordt er echter niet bij gezegd dat de vaak paradijselijke strandgedeelten naaktstranden zijn. “Veel bezoekers maken er bovendien foto’s voor hun sociale media, wat leidt tot drukte en ongemak bij de nudisten die er niet op zitten te wachten naakt op beelden van anderen te verschijnen”, stelt Segimon Rovira, voorzitter van de Club Català de Naturisme (CCN) in de krant El Periódico. “En hierdoor is een onevenwichtigheid ontstaan tussen nudisten en textielen. We hebben veel minder ruimte.” Volgens hem voelen nudisten/naturisten zich vaak ongemakkelijk op niet-nudistische plekken.

De overkoepelende Federació Naturista-Nudista de Catalunya (FNNC) heeft op haar website een lijst van naaktstranden staan. Hiervan wordt echter slechts de helft vermeld op Google. De federatie wil deze stranden niet per se geheim houden, maar ze wil wel dat deze worden ingedeeld als gebieden waar naaktrecreatie mogelijk is.

Meer lezen over Catalonië? Bekijk dan deze reportage op Puur op reis over sportieve uitdagingen in het noordoosten van Spanje!

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde