Zalig El Zorro

3.1428571428571 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Naturistenterrein El Zorro ©puurnaturisme.nl
Naturistenterrein El Zorro ©puurnaturisme.nl

Als je eigenaren van naturistencampings één ding moet nageven: ze weten voor hun textielvrije ondernemingen vaak prachtige plekken te vinden. El Zorro is zo’n zalig voorbeeld. De accommodatie ligt diep weggestopt in een kom van de Sierra del Viento, tussen Puerto Lumbreras en Velez Rubio in het zuidoosten van Spanje, waar amandel- en olijfbomen en ander mediterraan groen voor een ansichtkaartwaardige uitstraling zorgen.

Maar wellicht nog belangrijker voor aanhangers van blootrecreatie: hier, in het binnenland van de regio Murcia, ben je echt even weg van alles en iedereen. Extra leuk: ook in de directe omgeving van het kleinschalige kampeerterrein kun je je vrijelijk zonder kleren bewegen, de weinige omwonenden kijken niet of nauwelijks op van naaktrecreanten.

Het zijn zomaar enkele pluspunten van camping De Vos, zoals we dat in het Nederlands zouden zeggen. Tijdens mijn korte bezoek struin ik bijvoorbeeld een paar uurtjes heerlijk bloot over een wandelroute, die rond het terrein over heuvels en door bossen is uitgezet. Vlinders fladderen mee, roofvogels kijken van grote hoogte naar de eenzame wandelaar, die het hier fantastisch naar zijn zin heeft.

elzorro-poort-puurnaturisme
elzorro-poort-puurnaturisme
elzorro_zwembad_puurnaturisme
elzorro_zwembad_puurnaturisme
elzorro_yurt_puurnaturisme
elzorro_yurt_puurnaturisme
elzorro_woning_puurnaturisme
elzorro_woning_puurnaturisme
elzorro_wandelpad_puurnaturisme
elzorro_wandelpad_puurnaturisme
elzorro_verwijzing_puurnaturisme
elzorro_relaxplek_puurnaturisme
elzorro_portret-puurnaturisme
elzorro_panorama_puurnaturisme
elzorro_landschap_puurnaturisme
elzorro_klok_puurnaturisme
elzorro_kinderen_puurnaturisme
elzorro_indalo_puurnaturisme
elzorro_gedenkplek_puurnaturisme
elzorro_boeddha_puurnaturisme
elzorro_beeld_puurnaturisme
01/16 
start stop bwd fwd

Denise en Peter Hollanders konden dat in 2007 allemaal niet bevroeden, toen ze aan hun zoektocht naar een nieuw leven begonnen. De Nederlanders wilden permanent naar het zuiden van Europa, om hun astmatische zoon een omgeving met gezondere lucht te gunnen. Via een appartement in Vera Playa kenden ze de toeristische kust van Almería al behoorlijk, maar na lang zoeken kozen ze uiteindelijk voor rust en ruimte in het binnenland.

,,Het plan was eerst om een paar huizen te bouwen voor verhuur, maar het is naturistencamping El Zorro geworden”, zeggen de twee, de jaren vol arbeid samenvattend in één zin. Ze bieden vooral plek aan rustzoekers, natuurliefhebbers en andere mensen die het niet zo hebben op het gedreun van disco of ander geluid. ,,Sommige gasten blijven maanden achtereen, zo heerlijk vinden ze het hier.”

Kamperen of iets huren?

Verblijven op El Zorro kan met eigen kampeermiddelen op een van de twintig plekken van minimaal 100 vierkante meter, allemaal ‘met stroom op de meter’. Wie het luxer of relaxter wil, en bijvoorbeeld caravan of camper niet wil blootstellen aan de kilometerslange, hobbelige toegangsweg, kan de voormalige olijfhoeve Cortijo La Zorra, een studio of een yoert (een Mongoolse trekkerstent) huren.

Maar Peter en Denise hebben in het afgelopen decennium met hun eigen handen, met hulp van de kinderen Tristan en Cheyenne, nog veel meer gerealiseerd. Er zijn douchehuizen gekomen, een cantina, een pizza-oven, terrassen en banken. Bovendien is er gratis WiFi beschikbaar en kunnen de gasten, het hele jaar door, naar believen Nederlandse televisiezenders kijken. Maar hun trots is toch wel het zoutwaterzwembad met buitenbar en terras, dat een centrale plek op het terrein heeft gekregen.

Denise en Peter Hollanders
Denise en Peter Hollanders

Inderdaad, in die zin lijkt El Zorro inderdaad op menig ander kampeerterrein. Qua karakter is de camping van deze Nederlanders echter heel anders dan ik elders in de wereld heb gezien, en geloof me, ik heb er nogal wat bezocht. Op El Zorro tref je een bijzondere mix van uitingen aan, waaronder religieuze. Ik zie onder meer een gedenkplek met een Mariabeeld, Boeddhabeelden, op een heuvel staat een joods kruis, en even verderop een witte Indalo. Dat laatste – een menselijke figuur met de armen aan beide zijden uitgestrekt en daartussen een boog die over het hoofd buigt – is een prehistorisch symbool, dat je overal in de Andalusische provincie Almería aantreft.

Veel voorwerpen, ook niet-kerkelijke, zijn voornamelijk door Peter en gasten opgesnord op rommelmarkten in de omgeving. ,,Die gedenkplek met Maria is spontaan ontstaan”, vertelt Peter. ,,En die voorziet in een behoefte, mensen vinden het soms gewoon even fijn om zich daar terug te trekken. Inderdaad, voor een moment voor zichzelf of om even aan dierbaren ver weg te denken.”

El Zorro is echter ook een plek waar leiding en gasten juist veel samen willen doen. De gezamenlijke barbecues en kipmaaltijden zijn inmiddels een traditie en menig gast is er al eens met Peter op uitgetrokken om te wandelen of te fietsen in de directe omgeving. De camping ligt echter ook ideaal voor het maken van ruimere dagtochten. Zo bereik je Vera Playa, met dat fenomenale naaktstrand, in slechts veertig autominuten. Aan die kust verhuren Peter en Denise trouwens ook nog enkele appartementen in het complex Vera Natura, waardoor je met hun hulp in het zuiden van Spanje twee fantastische vakanties in één kunt maken. Van Vera Playa wist ik dat al, en sinds kort weet ik ook hoe zalig het kan zijn op El Zorro.

Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde