Frankrijk, topper in naturisme

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Zonnen op het naaktstrand
Zonnen op het naaktstrand

Voor naturisten is Frankrijk nog altijd dé topper. Natuurlijk, in het naturisme zijn er mooie ontwikkelingen in Portugal, Italië, Spanje en Thailand, maar met jaarlijks bijna vijf miljoen bezoekers van resorts, campings en naaktstranden blijft Frankrijk 's werelds topbestemming voor mensen die in de vakantie graag zonder kleren recreëren.

Meer dan de helft van de naaktrecreanten kwam, aldus cijfers van de Fédération Française de Naturisme, uit het buitenland. Onder deze 2,6 miljoen naaktrecreanten vormden de Nederlanders opnieuw een voorname groep. De Franse federatie concludeert dat het naturisme een heuse pijler is van de nationale economie. ,,Met 20.000 accommodaties, 60.000 bedden, een jaarlijkse omzet van 350 miljoen euro en directe en indirecte werkgelegenheid voor zo’n 3000 mensen bevestigt Frankrijk zijn eerste plaats als toeristische bestemming voor naturisten wereldwijd en biedt het bovendien de grootste capaciteit voor naturistenaccommodatie in Europa.”

De Fédération française de naturisme, zeg maar de NFN van Frankrijk, heeft nog meer cijfers over het naturisme voorhanden. Europa telt 13,8 miljoen mensen, die iets met de blote levensstijl hebben en bij voorkeur recreëren op naturistenterreinen, naaktcampings of -stranden. Europa is hiermee als continent koploper, want volgens de Franse rekenmeesters doen wereldwijd in totaal 16 miljoen mensen met een zekere regelmaat aan naturisme. De rest van de wereld steekt met 2,2 miljoen liefhebbers dus nog altijd schril af bij dit continent.

Veel bezoekers jonger dan 30 jaar

Van de 67 miljoen Fransen hebben er inmiddels vier miljoen kennisgemaakt met een vorm van naaktrecreatie. Maar nog interessanter: elf miljoen Fransen en Françaises zouden het naturisme wel eens willen ervaren, zo wees onderzoek van het nationale toeristenbureau Atout France uit. En: vier op de tien bezoekers van Franse naturistencentra bleken volgens die studie jonger dan 30 jaar.

Om nog maar eens aan te geven hoe het naturisme in Frankrijk is ingeburgerd: het land telt liefst 73 erkende naaktstranden, waaronder negen langs rivieren, meren en beken. De meeste stranden zijn te vinden in Languedoc-Roussillon (regio Occitanie, Middellandse Zee) en Aquitaine (regio Nouvelle-Aquitaine, Atlantische Oceaan). Langs deze kusten liggen ook veel van de bekende naturistencentra, zoals CHM Montalivet, Euronat, La Jenny, Arnaoutchot, Sérignan Plage Nature en Cap d’Agde.

Al deze bestemmingen liggen in de onderste helft van Frankrijk. Maar ook daarboven zijn volop blote mogelijkheden, zowel wat accommodaties als stranden betreft. Gezien vanuit Nederland en België is bijvoorbeeld het officiële naaktstrand van Berck-sur-Mer het meest nabij. De kleine badplaats ligt aan de zogeheten Opaalkust in het departement Pas-de-Calais (regio Hauts-de-France). Maar Frankrijk zou Frankrijk niet zijn als er (bijna) overal wel mogelijkheden zijn om in de vakantie de kleren in de tent, caravan, camper, tas of koffer te laten.

Lezen over een bijzondere blote ervaring?

Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde