Bagheera, groene oase aan een goudgeel strand

1.3382352941176 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
bagheerastrandbreed.jpg

Een groene oase aan een goudgeel strand, waar je eindeloos kunt wandelen en genieten... er zijn slechtere plekken denkbaar voor een relaxte ‘blote’ vakantie. De plek waar ik het over heb? Bagheera op Corsica.

b_250_166_16777215_00_images_stories_naturisme_frankrijknaturisme_Corsica_bordbagheera.jpgDe reisvermoeidheid valt al een beetje van me af als ik over de lange toegangsweg richting receptie koers. Hier krijg ik de sleutel van mijn 'chalet luxe' en nodigt eigenaresse Marie Filippi me uit om over een half uur te komen lunchen op het terras van het restaurant. "Wel gekleed",  zegt ze, “want het restaurant is, net als onze strandbistro, ook toegankelijk voor mensen die niet op Bagheera verblijven.”  Later zal ze me hier meer over vertellen.


Geen pottenkijkers

chaletbagheera.jpgb_250_167_16777215_00_https___puurnaturisme.nl_images_stories_naturisme_frankrijknaturisme_Corsica_bagheeratenten.jpgOp weg naar mijn chalet zie ik wat me het meest zal bevallen tijdens mijn verblijf op Bagheera: de ruimte en de privacy. Want of je nu in een bungalow verblijft of met je tent, caravan of camper op het campinggedeelte staat, nergens sta je zo dicht op elkaar dat je kunt zien wat de ander op zijn bord heeft. Hier geen afgebakende plaatsen, netjes op een rijtje en in het gelid. Nee, het terrein oogt wat ruig en de huizen en huisjes staan tussen de bomen, of op het duin met uitzicht op zee. Zelfs bij de drie-onder-een kap woninkjes hoef je niet bij de buren op het terras te kijken. Op Bagheera mag je ook zelf weten hoe je je kampeermiddel neerzet. Gewoon, zoals je dat prettig vindt, dus zonder verplichting om allemaal met het neusje dezelfde kant uit te kijken. Het spreekt voor zich dat ook mijn tijdelijk verblijf op een mooie plek tussen de bomen ligt. Na een snelle opfrisbeurt loop ik naar het restaurant, waar je vanaf het terras een magnifiek uitzicht hebt over zee en strand, Al is het ver in het naseizoen, het weer is uitstekend en er zijn nog behoorlijk wat mensen op Bagheera en op het strand. Na de smakelijke lunch kan ik dan ook niet anders dan mijn kleren van me af laten vallen en dat strand ontdekken. b_350_261_16777215_00_images_stories_voedsel_vis.jpg

Bagheera ligt aan de oostkust, net even boven Riva Bella. De ligging aan een baai, direct tegen Costa Natura betekent letterlijk een zee aan blote mogelijkheden. Met in totaal zo’n vijf kilometer strand is er altijd wel een plekje te vinden om je handdoek neer te leggen. Het is heerlijk om even met mijn voeten door de nog warme zee te struinen en ik loop een behoorlijk eind, al zal ik die vijf kilometer vandaag niet halen. Ik slenter langs blote strandgasten en kom langs de strandbistro met het puntdak waar ik vanaf het terras al uitzicht op had. De bistro blijkt ook te fungeren als wifi-punt: een groepje mensen staat op het terras, met telefoon of tablet in de hand, vakantiefoto's en mailtjes te sturen. Heel gezellig, dus ik sluit me even bij hen aan en upload de eerste foto's die ik van Bagheera heb gemaakt. Overigens heeft niet alleen de wifi aantrekkingskracht: ook het eten lokt. Op de menukaart prijkt onder meer verse vis en die is, zo ontdek ik de volgende dag, meer dan voortreffelijk. Ik kan me dan ook voorstellen waarom mensen van buiten de camping hier komen eten.

 

b_350_233_16777215_00_images_stories_naturisme_frankrijknaturisme_Corsica_bagheeraterrasrestau.jpgMarie vertelt waarom de restaurants ook geopend zijn voor mensen van buiten het terrein: “Het is niet alleen een financieel plaatje, maar ook om te laten zien dat naturisme heel gewoon is en onderdeel van het leven hier op Corsica. We zitten niet achter een hek. En al word je in een restaurant niet met naakt geconfronteerd, je ziet het wel op het strand en op het terrein. Dat brengt 'bloot' op een natuurlijke manier dichter bij de mensen.” Of ze niet bang zijn voor pottenkijkers? “Nee, want om dat te voorkomen moeten alle restaurantgasten zich melden bij de receptie en na afloop de rekening laten zien. Dat is gebleken effectief.”

 

b_225_150_16777215_00_images_stories_naturisme_frankrijknaturisme_Corsica_bagheerapad.JPGb_225_150_16777215_00_images_stories_naturisme_frankrijknaturisme_Corsica_bagheerahuis.jpgb_225_150_16777215_00_images_stories_naturisme_frankrijknaturisme_Corsica_bagheerasani2.jpg

 

 

 

 

De eisen van de moderne naturist

b_350_233_16777215_00_https___puurnaturisme.nl_images_stories_naturisme_frankrijknaturisme_Corsica_bagheeraleiding.JPGMarie (links op de foto) runt Bagheera samen met haar echtgenoot Agni Filippi (midden) en rechterhand Davia (rechts op de foto). Met Davia maak ik een rondje over het 100 hectare grote terrein. Ze werkt er al 22 jaar en heeft in die tijd alle ontwikkelingen gezien en meegemaakt.
“Sinds de beginjaren van Bagheera is er wel een en ander veranderd. Er is een nieuwe receptie, veel accommodaties zijn onder handen genomen en ook de sanitaire voorzieningen hebben een metamorfose ondergaan. Daarnaast zijn er kort geleden ook twee nieuwe, sfeervolle sanitairblokken geplaatst. Alles voldoet nu aan de eisen van de moderne naturist, want die wil anno nu echt andere dingen en voorzieningen dan 20 jaar geleden.”

b_250_167_16777215_00_https___puurnaturisme.nl_images_stories_naturisme_frankrijknaturisme_Corsica_bagtheeramassage.jpgOndanks alle gemak en comfort vind je op Bagheera geen high-tech allround entertainment, maar wel een leuke kinderspeeltuin en een jeugdhonk waar in de zomer kinder- en jeugdactiviteiten worden georganiseerd. Daarnaast ligt een multifunctioneel sportveld. Heb je behoefte aan meer activiteit? Leef je dan uit op het fitnessparcours dat dwars door de duinen en bossen loopt. Voor wie meer zin heeft in een ontspannende bezigheid kan terecht in de kleine sauna of de massagetent. En daar zet Davia me af en meld ik me bij Esther die me een uurtje onder handen zal nemen. In eerste instantie luister ik nog naar de geluiden die van buiten de tent komen, maar terwijl ze masseert met een combinatie van techniek en intuïtie, lijkt alle geluid op te lossen in het niets en blijft slechts puur genieten over. Ze strijkt, kneedt en drukt en veel te vroeg laat ze me weten dat de tijd om is. Als herboren kom ik de tent uit en ga terug naar mijn chalet. En als ik daar zen op het terras zit, de zon zie ondergaan en niets anders hoor dan de krekels in het gras, ervaar ik het leven als simpelweg eenvoudig.

b_316_210_16777215_00_images_stories_naturisme_frankrijknaturisme_Corsica_bagheerastrandboom.jpgb_294_210_16777215_00_images_stories_naturisme_frankrijknaturisme_Corsica_bagheeracamping.jpg

 

 

 

 

 

Keuze voor behoud van de natuur

b_200_301_16777215_00_images_stories_naturisme_frankrijknaturisme_Corsica_bagheerafitness.jpgDie rust en ruimte is zo prettig en kenmerkend voor Bagheera. De stilte, die onderbroken wordt door het ruisen van de bomen en het geluid van de zee. Nu weet ik zelf niet hoe het er in de zomer is, maar een paar gasten die zowel  in de zomer als in het najaar op Bagheera komen vertellen me dat het ook in het hoogseizoen prettig toeven is. Naast rust en ruimte komen ze vooral ook voor het strand, want, zoals ik al zei, dat is in totaal zo’n vijf kilometer. Dus van welke plek je het strand ook opkomt, altijd is er wel je hebt alle mogelijkheden voor heerlijk naturistisch zonnen en wandelen.

Dat Bagheera naturistisch is, is een keuze van eigenaar Agni Filippi. Hij wilde in 1970 na zijn carrière in het leger een andere weg inslaan. Het natuurgebied, dat naast een klein naturistenresort met vakantieaccommodaties lag, bleek te koop. Hij kocht het terrein en bouwde er in totaal zo'n honderd huisjes op. Ze werden geplaatst tussen de bestaande bomen zodat er niet gekapt hoefde te worden. Later kwamen daar een campinggedeelte, een kleine supermarkt en twee restaurants bij. En zo werd Bagheera een van de eerste grote naturistendorpen van het eiland. Waarom de naam Bagheera? Filipi: "Ik ben fan van Jungleboek van Kipling. Bagheera is de naam van de panter, een van mijn favoriete personages uit het boek. Vanzelfsprekend is de panter daarom ook ons logo." 

Overigens worden nog steeds geen bomen gekapt als er nieuwe accommodaties of voorzieningen moeten komen, want het behoud van de natuur staat op Bagheera hoog in het vaandel. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de manier waarop afval wordt verwerkt. Iedere gast krijgt bij aankomst een tas waarin flessen, papier en plastic bewaard kunnen worden. Het GFT gaat in een aparte zak. Opvallend: op het terrein staan geen vuilnisbakken. Je moet je vuilnis zelf in de containers net buiten het terrein gooien. "Dat is niet voor alle gasten handig", zegt Marie. "We krijgen wel eens de suggestie om vuilcontainers op het terrein neer te zetten. Maar dat doen we niet en dat is een bewuste keuze. Niet alleen moeten we  dan twee keer per dag de containers legen vanwege de stank, het is ook nog eens bijzonder lawaaierig, zo'n afvalauto die containers komt legen. Daarnaast is het terrein een beschermd natuurgebied met restricties en verordeningen en daar moeten we rekening mee houden."

b_700_364_16777215_00_images_stories_naturisme_frankrijknaturisme_Corsica_bagheeragrootstrand.jpg

Plannen genoeg

Al is er veel gemoderniseerd en aangepast, plannen en wensen zijn er nog genoeg. Op de planning staan in ieder geval uitbreiding van de massage-mogelijkheden en het saunagedeelte. “Wellicht een vast gebouw”, weet Davia. “Nu is het nog lekker in de tent, maar het kan snel kouder worden. De saunamogelijkheden willen we uitbreiden om er meer een wellnesservaring van te kunnen maken. Daarom zijn we bijvoorbeeld ook op zoek naar iemand die in de zomer van 2017 yoga- en of meditatielessen wil geven. Dus wie wil solliciteren is welkom…” Ook zijn er plannen om op het terrein een zwembad te bouwen zodat het 'blote' seizoen wat opgerekt kan worden. 

Na 22 jaar is Davia nog lang niet uitgekeken op het terrein: “Er is altijd innovatie, en dat hoeft helemaal niet iets groots te zijn. Er gebeurt altijd wel iets. Je kunt immers niet stilzitten en moet wel iets doen om het voor de mensen interessant te maken. Niet alleen voor de vele terugkomende gasten die we hebben, maar ook voor de mensen die voor het eerst op ons terrein komen en op zoek zijn naar een terrein als het onze. We zitten op een eiland en je moet dan ook een reden hebben om hier per boot of vliegtuig naar toe te komen. Grappig is dat we naast de vele gasten uit Europa nu ook steeds meer Fransen krijgen die Corsica, en Bagheera, ontdekken als een geweldige vakantiebestemming.”

Dat kan ik na mijn verbijf op Bagheera alleen maar beamen. Het is zo'n twee uur rijden vanaf het vliegveld van Ajaccio naar Bravone, dat aan de andere kant van Corsica ligt. En dat voor een afstand van net iets meer dan honderd kilometer. Dit komt doordat Corsica een 'berg in de Middellandse Zee is', zoals de Corsicanen het zelf omschrijven. Hierdoor is het wegennetwerk beperkt en moet echt alles en iedereen over dezelfde weg. Dat kost tijd. 'Tijd' blijkt dan ook het cruciale woord op Corsica. Tijd die je nodig hebt om ergens te komen, en tijd die lijkt te vervagen op plekken als Bagheera bijvoorbeeld. Want dat is wat er gebeurt. Dat maakt Bagheera een geweldige vakantiebestemming. De panter staat voor ongerept maar comfortabel, voor ruig en vrijheid. En die heb je. Om te doen wat je wilt. In je blootje, op een plek die, ook al is het druk, toch rustig is: een groene oase aan een goudgeel strand.

b_350_233_16777215_00_images_stories_naturisme_frankrijknaturisme_Corsica_bagheerakinderen.jpgb_350_233_16777215_00_images_stories_naturisme_frankrijknaturisme_Corsica_bagheeragezin.jpg

Boek je accommodatie of campingplek op Bagheera

Lees ook: Riva Bella, juweel aan zee

Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde