El Portús, dromen aan de Costa Cálida

1.5208333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
El Portús aan de Costa Cálida ©puurnaturisme
El Portús aan de Costa Cálida ©puurnaturisme

Soms is wakker worden helemaal niet erg. Zoals vandaag, aan een verborgen baai in Spanje, waar het panorama het wint van mijn ochtendhumeur. De verse zon kleurt de bergen goudgeel, verlicht de schepen in de verte en maakt van de witte vuurtoren op de rots een markant herkenningspunt. En dat alles tegen een strakblauwe lucht. Nog iets vervelends? Ja, het ochtendbriesje is zo fris, dat je bijna iets zou aantrekken.

Aan die impuls weet ik gelukkig gemakkelijk weerstand te bieden. Naturistencamping El Portús ligt namelijk aan de Costa Cálida en deze ‘warme kust’ in de regio Murcia staat jaarlijks voor zo’n 300 dagen zon en een gemiddelde dagtemperatuur van 18° Celsius, althans als we de lokale makelaar mogen geloven. Het moet dus heel gek lopen als ik straks mijn blote ontdekkingswandeling over het terrein moet onderbreken voor het aantrekken van een trui of regenjas.

Gezondste klimaat van Europa

El Portús doet mij in veel denken aan de Franse naturistencampings uit mijn jeugd. Na een rit over vaak kronkelige binnenwegen doemt ineens, ver van de bewoonde wereld, het doel van de reis op. In dit geval moet je vanuit Canteras de RM-E21 volgen tot aan de baai van Cartagena. En daar is volgens menigeen het leven goed en zuiver. De eigenaar zelf spreekt van het paradijs; ik ga liever voor de duiding van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die het klimaat aan de Costa Cálida het beste en gezondste van Europa noemt. Ook de camping zelf roept trouwens herinneringen aan Frankrijk op. Kampeerders, camperaars en caravanliefhebbers in het midden; eromheen accommodaties als mobilhomes en studio-appartementen, plus services als restaurant, supermarkt, wellnesscentrum en – op dit vierseizoenenterrein – een winterzwembad.

Naaktstrand van El Portús, Spanje
Naaktstrand van El Portús, Spanje

 

Geschikt voor alle seizoenen

Genoeg gekeken, hoog tijd om naar het strand te gaan! Vanuit Hacienda Montalvo, waar ik tijdelijk een van de 15 appartementen bewoon, begint de trip met een afdaling. De eerste trappen leiden me langs de mobilhomes, die naast satellietontvangers ook vaak zaken als veranda’s, patio’s, rietmatten en zonneschermen met elkaar gemeen hebben. Op die manier is de accommodatie in alle seizoenen te gebruiken, ook als het in oktober weer eens 36° Celsius mocht worden.

Op het grote middenterrein zijn kampeerders uit West-Europa in de meerderheid. Ik zie vooral campers en caravans met Duitse, Nederlandse en Belgische kentekens, al weet vandaag een Noor alle aandacht op zich te vestigen. Niet alleen vanwege zijn imposante Morelo-camper, waarin waarschijnlijk plek is voor een volwassen voetbalelftal, maar ook door de designscooter en twee elektrische fietsen die ernaast staan geparkeerd. Beter mee verlegen dan om verlegen, zou mijn moeder zeggen.

Ik ben inmiddels bij de strandbar en het zomerzwembad, beide helaas dicht. Dat geldt gelukkig niet voor de poephoek voor honden, want menig gast heeft besloten ook deze huisgenoot een vakantie aan te moeten bieden. Beide strandopgangen zijn gelukkig eveneens geopend, al schrikken de kiezels me direct af. In dit deel van Spanje, zo heb ik bijvoorbeeld ervaren in Vera Playa, is fijn zand namelijk de normaalste zaak van de wereld. Maar ach, je kunt niet alles hebben en het uitzicht vergoedt veel, zo niet alles.

Hacienda Montalvo, El Portús, Spanje
Hacienda Montalvo, El Portús, Spanje
El Portús, Spanje
El Portús, Spanje
El Portús, Spanje
El Portús, Spanje
Zwembad El Portús, Spanje
Zwembad El Portús, Spanje

Massages en nog veel meer…

Na het ontbijt, met verse broodjes uit de super, besluit ik mijn bliksembezoek in het wellnesscentrum, dat onder meer hydrotherapie, manicure, pedicure en ontharing op de agenda heeft staan. Voor een behandeling ontbreekt helaas de tijd, anders zou ik voor een uitgebreide massage hebben gekozen. Welke? De Portús Speciaal van 65 minuten á 55 euro spreekt me aan, al lijkt me die met chocolade van 40 minuten á 45 euro ook wel lekker. Interessant zijn - ik kom per slot van rekening uit Nederland – ook de aanbiedingen: 4 keer gaan, is 3 keer betalen; 10 keer gaan, is 7 keer afrekenen. En extra leuk: aanbiedingen zijn overdraagbaar en komen niet te vervallen. Aardig voor een volgende keer.

En voor wie dat dan in een eigen onderkomen wil doen, keuze te over. Voor 70.000 euro heb je op nauwelijks 10 kilometer van de historische havenstad Cartagena een riant huis, voor nog geen 30.000 euro is een caravan te koop van 24 m2 met uitzicht over de baai, lees ik her en der op annonces. Behoefte aan een ander speeltje? Voor 2300 euro kun je dit deel van de Middellandse Zee onveilig maken met je eigen Zodiac met buitenboordmotor. Als ik bij de receptie afscheid ga nemen, word ik voorbijgereden door een Duitse camper, met achterop een interessante sticker: Traüme nicht Dein Leben, lebe Deinen Traum. En waarom zou je voor dromen aan de Costa Cálida niet El Portús uitkiezen?

Ook toe aan een wellnessvakantie?

Op zoek naar interessante vliegtickets?

 
Reactie toevoegen
Het vermelden van telefoonnummers en websites is niet toegestaan. Deze worden verwijderd.

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde