Naturisme in kleur, schilderen op blote lichamen

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Bodypainting ©ricarocorona-pixabay
Bodypainting ©ricarocorona-pixabay

Met bodypainting hebben zes naturistenterreinen in Frankrijk hun belangrijkste thema’s vertaald op blote lichamen. Voor de bijzondere serie lieten leden van de Naturisten Federatie Nederland (NFN) zich beschilderen door kunstenaressen van Gekleurd Naakt. Elke sessie – op het strand of tussen de wijnranken, olijfbomen of lavendel - nam minstens acht uur in beslag.

De zes terreinen werken samen binnen France 4 Naturisme, dat spreekt van een ‘hommage aan de bijzondere gebieden waar de naturistencampings zijn gelegen’. De serie kunstwerken is geïnspireerd op één zijn met de natuur en het vrije gevoel dat een naturistenvakantie teweeg kan brengen, aldus de initiatiefnemers. ,,Wat ons juist zo aantrekt aan het beschilderen van menselijke lichamen is dat de manier van werken veel intiemer is”, zegt Iepke Seebregts, kunstenares van Gekleurd Naakt. ,,Je maakt contact met de modellen en leert elkaar kennen. Het menselijk lichaam heeft ook allerlei mooie vormen en lijnen die je met verf heel mooi kunt accentueren. Voor de reeks beschilderden we naturisten en die waren gelijk heel vrij in hun naaktzijn. Dat werkte voor ons heel fijn.”

Bekijk de kunstwerken hieronder en kom te weten waarom ze juist op deze zes plekken in Frankrijk zijn gemaakt.

Blote hommage aan Euronat©France 4 Naturisme
Blote hommage aan Euronat©France 4 Naturisme
Wie denkt aan Frankrijk, denkt al snel aan de bijzondere wijnstreken. Het beeld voor camping Euronat Village Naturiste is dan ook geïnspireerd op de wijnen uit het noordwesten van Bordeaux. De camping is gelegen in een pijnboombos direct aan de rand van de Atlantische kust waar onder meer de prestigieuze wijngaarden van de Médoc te vinden zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hommage aan Bélézy © France 4 Naturisme
Hommage aan Bélézy © France 4 Naturisme

Ook de Provence, waar naturistencamping Domaine de Bélézy gelegen is, bood de nodige inspiratie aan de fotoreeks. Van mid juni tot begin augustus kleurt de regio paars door de bloei van lavendel, de inspiratie voor dit beeld. Aan de voet van de Mont-Ventoux kan men naast het bezichtigen van de indrukwekkende lavendelvelden, ook verschillende steekproducten proeven waaronder lavendeljam, likeur en honing.

 

 

 

 

 

 

 

Hommage aan Sérignan Plage © France 4 Naturisme
Hommage aan Sérignan Plage © France 4 Naturisme

Marjolijn Dijkstra-Post, een van de deelnemers aan het bodypainting project, zei: “Ik wilde al jaren eens gebodypaint worden. Kunst laten maken van je lichaam, dat leek me zo gaaf! Toch deed ik nooit iets met die wens, ik vond dat ik er niet het lijf voor had. Drie jaar geleden ben ik flink afgevallen en daardoor voelde ik me lekkerder in mijn lichaam. Toen de oproep voorbijkwam waar juist gevraagd werd naar lichamen in alle soorten en maten, heb ik geen seconde getwijfeld en mij gelijk aangemeld.”

Marjolijn poseerde voor het beeld van Camping Le Sérignan Plage Nature, dat ideaal gelegen is naast een prachtig fijn zandstrand, dat geleidelijk afloopt in de Middellandse Zee. Het vrije gevoel van vakantie was hiervoor de grootste inspiratie.

 

Hommage aan Riva Bella, Corsica c France 4 Naturisme
Hommage aan Riva Bella, Corsica c France 4 Naturisme

Naast rust en reinheid vind je op de naturistencampings ook genoeg activiteiten voor naaktrecreatie in gezinsverband. Zo is Riva Bella, gelegen op Corsica, ideaal voor wie zonder badkleding een duik wil maken in de Middellandse Zee. Corsica staat ook bekend onder bijnaam ‘Eiland der schoonheid’, mede door zijn wilde natuur en uitgestrekte kustlijn met transparante zeebodems. Geen wonder dat het eiland daarom een inspiratierol speelde in deze reeks.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hommage aan Arnaoutchot © France 4 Naturisme
Hommage aan Arnaoutchot © France 4 Naturisme

In het hart van Les Landes, genesteld in een dennenbos van 45 hectare, ligt het domein Arnaoutchot dat bezoekers verwelkomt aan de Atlantische kust. De regio is ideaal voor watersportliefhebbers, zo kunnen hier surfclinics gevolgd worden maar ook paddle-, kano- of windsurflessen. Het beeld is dan ook een eerbetoon aan de naturist, die vaak kiest voor een actieve, sportieve levensstijl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hommage aan La Sablière © France 4 Naturisme
Hommage aan La Sablière © France 4 Naturisme
Het departement Gard is een van de vijf departementen van de regio Occitanië en hier is ook naturistencamping Domaine de la Sablière te vinden. De regio staat bekend om de eeuwenoude olijfbomen die tot de dag van vandaag zorgen voor excellente olijfolies. Het Mediterrane landschap van deze regio komt tot z’n recht in deze laatste foto uit de bodypaintingserie.

Bloot in Spanje? Lees dan:

- Zalig El Zorro

- Vrij, vrijer, Vera Playa

- El Portús, dromen aan de Costa Cálida

Of liever bloot op een boot? Lees dan:

- Naakt cruisen in de Cariben

- Vorstelijk bloot op de Royal Clipper

 

Over naturisme

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

Naturisme, nudisme… bloot zijn is gewoon

O help, loop je dan echt de hele dag in je blootje? Hoe gaat dat dan? Kun je dan wel met goed fatsoen naar mensen kijken? Is dat niet extra prikkelend? En is het wel hygiënisch? We schreven al meerdere artikelen over naturisme, nudisme en het gewoon zijn van het bloot zijn. Maar er zullen, vooral bij mensen die er niet (zo) bekend mee zijn, vast nog wat vragen of vooroordelen over naturisme/nudisme.

Lees meer

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Petitie om bloot uit de taboesfeer te halen

Al in 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen. Waar gaat het om?

 

Lees meer

Naturisme: veelgestelde vragen én het antwoord

Moet je altijd bloot lopen op een naturistenterrein? En hoe zit dat met pubers die niet (meer) bloot willen? Mag je elkaar wel knuffelen? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je voor de eerste keer een naturistenterrein wilt bezoeken. Puur Naturisme helpt een handje en zet de 14 meest gestelde vragen over naturisme op een rij. Met de antwoorden natuurlijk.

Lees meer

Language

nlenfrde